Gås och porter i middag med anor

Bildspel

Bild 1 av 11

Mattias Hanell har kämpat med matlagningen sedan flera dagar tillbaka – och hade knappt tid att sitta ner under middagen heller.

Ett antal svartklädda Göteborgare, tre mindre lyckliga gäss och en massa porter – i går var det dags för Portergåsen igen.

Portergåsen är Porter Drinkers Associations traditionella gåsmiddag, med anor från 1930-talet. I år samlades precis som man gjort sedan 1990 – då den aktuella iterationen av PDA drog igång.

I köket står Lord of the Cookery, Mattias Hanell. Och det är i princip det enda han gjort de senaste tre dagarna – det är en del arbete med att förbereda en trerättersmiddag för 17 personer.

– Jag vet inte riktigt hur mycket tid jag lagt ner med planering och allt, men jag har nog jobbat tolv timmar om dagen sen i onsdags, säger Mattias samtidigt som han karvar i en grillad gås.

Det börjar bli bråttom att få klart allt, snart dyker övriga medlemmar upp. Men han klagar inte över arbetsbelastningen.

– Det är roligt att se resultatet – alla blir glada. Sen är det inte varje dag man har chansen att laga mat på det här viset.

Vid sjutiden har nästan alla anlänt. Men någon mat får de inte. PDA:s middagar har alltid en formellt dagordning som ska följas. Först vid punkt elva kommer svartsoppan in. Dessförinnan ska ”porter porter” utbristas, ett antal val ske, sånger sjungas, dagordning fastställas och annat. Allt enligt en tradition som sannolikt är äldre än samtliga deltagare. Kanske tur att de serverades en porter att smutta på när de kom.

– Gåsmiddagen fanns beskriven i handlingarna från 30-talet så vi tog in den när startade vi PDA, så vi har alltid dagordning vid middagen, säger Lord President Anders Prytz.

Sen att dagordningen mer verkar vara en del av underhållningen är en annan sak. Helst ska det bli heta ordväxlingar enligt ideal från det engelska underhuset. Även om hetta i någon större omfattning tyvärr uteblev det just vid detta tillfälle.

En sak skiljer sig dock mellan 1937 och 2018. Den Carnegie Porter som inmundigas hade varit betydligt svårare att få tag på 1937.

– Det fanns inga starköl i Sverige 1937. Carnegie Porter kunde man bara få på recept på Apoteket. Man var tvungen att känna nån läkare som kunde skriva ut ett recept, för utvärtes bruk, berättar Anders Prytz.

Svartsoppan är punkt elva på dagordningen. Därefter följer paragraferna tolv till sjutton med allt från gås och äppelkaka till supar och sång. Beernews stannade inte så länge. Paragraf 18, Taffel brytes, skulle inträffa någon gång samtidigt som spårvagnarna parkerade för natten.

Läs mer: 80 år av kärlek till svarta drycker