Gammalt bröd används till öl

Foto:

20 procent av all mat som kastas är bröd. Men i England har gammalt bröd blivit till öl i stället.

Det är Dagens Nyheter som berättar om engelsmannen Tristram Stuart, känd för sitt engagemang i frågan om matsvinnet. Efter att ha inspirerats under ett besök i Belgien började han att brygga öl där gammalt bröd är en av ingredienserna.

– Redan i Babylonien gjorde man öl av bröd. Det var ett sätt att bevara de värdefulla kalorierna. Att fermentera är en gammal metod för att hushålla med mat, säger han till dn.se.

Stuart driver Feedback i England, en välgörenhetsorganisation som jobbar med just frågan om det stora matsvinnet.

Överskottet från ölet Toast Pale Ale går tillbaka till organisationen, och det blir plus i kassan.

– Gammalt bröd finns det massor av och man kan man få det nästan gratis. Öl kan man ta betalt för, säger Stuart till dn.se.

Ambitionen är att projektet ska sprida sig över världen. Bland annat finns planer på att göra öl av citronskal som annars skulle ha kastats.

Läs hela artikeln här.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Gammalt bröd används till öl

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer

3 Comments

 1. Hej, Wilbert here, I will do my best in Swedish 🙂

  Det finns redan en sådant öl i Sverige. Vi (Den Bryggande Holländaren i Gnesta) började att brygga med bröd redan I juni i år.
  ’Toast to you!’ (a.k.a. Rye-Cycled) är en Rye-Pale Ale med 25% osålda ekologisk rågbröd som vi tillför masken, brödet bakas i ett lokalt ekologisk stenugns-bageri (Järna). I våran nästa bryggning kommer vi också att använda oss av överblivna (ekologisk) skal från en lokal kvarn (Sköldinge) för att få en bättre ”filterbed” så att vi kan öka innehållet av bröd i mäsken. Vi arbetar för att göra den mest hållbara produkt som vi bara kan med ekologiska och lokala ingredienser.
  Just nu har vi den bra på fat men vi brygger en ny batch nästa vecka och planerar att släppa den på flaska till System Bolaget i Mars 2017.
  Om du vill veta mer sa tveka inte att kontakta mig.

  Skål,
  Wilbert

 2. Hej.
  Kanske var från den ölen han fick inspirationen. Det var i Belgien han fångade upp iden
  Mvh
  /Ronny

Comments are closed.