Crumbs förvandlar överblivet bröd till öl

Julian Reisz, Niclas Tunebro och Matt Squire driver Crumbs som specialiserar sig på öl bryggt med bröd i mäskningen. Foto: Pressbild

Stockholmsföretaget Crumbs har gjort öl bryggt med överblivet bröd till sin affärsidé. Hittills har de släppt tre öl och ett fjärde är på gång.

Crumbs affärsidé är alltså att ta överblivet bröd från butiker och leverera öl tillbaka. Och såväl Ica som Coop i Stockholm är med på tåget som startade förra året. Först med Coop och senare även med Ica.

– Vi har påbörjat ett samarbete med dagligvaruhandel eftersom vi som fantombryggeri inte har tillgång till Systembolaget lokala sortiment på samma sätt som vanliga bryggerier, säger Niclas Tunebro på Crumbs, som han driver tillsammans med Julian Reisz och Matt Squire.

Men Niclas avslöjar ändå att det finns tankar på att sälja även i det statliga monopolet.

– En starköl smakar ju väldigt mycket mer och vi ska börja ge anbud till Systembolaget, det är nåt vi ser fram emot att jobba vidare med.

Crums brygger alltså inga öl själva, utan i stället är det på Fjäderholmarnas Bryggeri och Värmdö Bryggeri som brödet blir till öl. Ungefär en tredjedel av maltnotan består av överblivet bröd från livsmedelsbutikerna, men för den sakens skull blir det inte billigare. Tvärtom.

– Det är mycket manuell hantering med att samla in och dela brödet. På ett stort bryggeri kanske det skulle kunna bli billigare, men på ett mindre hantverksbryggeri blir det dyrare, berättar Niclas Tunebro.

Crumbs har tre öl och ett fjärde på gång, här är deras lager i två alkoholvarianter.

I dagarna släpps deras alkoholfria pale ale. Sedan tidigare finns en alkoholfri lager samt samma öl som folköl. Niclas berättar att en viss brödsmak inte går att komma förbi. Framför allt i den alkoholfria lagern.

– Det beror lite på hur man brygger, man kan jobba jobba med bland annat humlen för att komma förbi det. Sen ska det sägas att vi använder mest vitt bröd nu, men vi labbar också med rågbröd och annat grövre bröd.

Förra året producerades drygt 10 000 liter Crumbsöl. Framöver tror Niclas på en betydligt högre siffra. De har inlett ett samarbete med ett säljbolag för att själva kunna koncentrera sig på marknadsföring.

– Jag tror att vi kan få en jättestor ökning, kanske fem eller tio gånger större mängd, om vi kan hålla takten i produktionen.

– I dag slängs det enormt mycket bröd och det kostar pengar att skicka det till förbränning. Nu tar vi hand om brödet, och handlarna får en god öl i stället.