Nu ska Foster’s göra comeback i Australien

Foster’s lanseras nu återigen i större skala i Australien. Foto: Pressbild.

Säg Foster’s och de flesta tänker på Australien. Nu ska ölet lanseras på nytt efter att nästan inte ha funnits alls i landet under några år.

 

De flesta öldrickare tänker nog på Australien när någon säger Foster’s. Men i dagsläget är det faktiskt svårt att hitta ölet i butiker i Australien.

Den största produktionen av ölet sker i Manchester, England, och Foster’s tillhör de allra bäst säljande ölen på de brittiska öarna.

Men varumärket och hela företaget Carlton United Breweries köptes upp av Asahi från AB InBev i fjol och nu ska man satsa mer på den marknad där de allra flesta tycker att ölet hör hemma.

Bryggeriet grundades också i Melbourne 1888 och var länge ett öl som bara fanns på hemmaplan. Men i takt med att export och bryggning i andra länder tog fart, tappade ölet också försäljning i hemlandet. Där bryggs det i dag endast i små mängder.

Asahi planerar för att fyrdubbla produktionen av ölet i Australien och det gör man förstås inte utan en stark förhoppning om att sälja betydligt mer av ölet.

Varför är då det numera till stora delar brittiska ölet så förknippat med Australien? Ja, det handlar faktiskt inte så mycket om ursprunget. Däremot gjordes en tv-reklam för den brittiska marknaden 1971, där man hävdade att Foster’s var det australiska ordet för öl.

Under 1980-talet syntes skådespelaren Paul Hogan, känd från kultfilmerna ”Crocodile Dundee” i en hel del reklam för ölet och för att locka turister till Australien, och 1995 sändes ett avsnitt av tv-serien ”The Simpsons” med titeln ”Bart vs Australia, där ölet vid ett flertal tillfällen framställs som typiskt australiskt.

Nu återstår att se om landets invånare är beredda att ta ölet till sina hjärtan igen.