Full fart för hårdsatsande Poppels

Bildspel

Bild 1 av 4

Mats Wahlström var med och startade Poppels Bryggeri. På bara några år har det hänt massor.

Allt började en sen kväll på Porterfestivalen i Göteborg hösten 2011. Sedan har det gått fort för Poppels Bryggeri. I dag kan man brygga en miljon liter öl per år, och på sikt kan den siffran dubblas.
– Det har gått jättefort, vi är ett slitet bryggeri med allt jobb vi har lagt ned, säger Mats Wahlström, en av delägarna.

Det var nog ingen i gänget som förstod vad som skulle hända när de samlades på Porterfestivalen och började att prata om att starta ett bryggeri. Mats Wahlström var en av de som började prata om planerna, Daniel Granath hade bryggt hemma och var intresserad av att brygga mer.

– Det gick ganska fort därefter, vi samlade ihop startkapital och vi var 15 delägare när vi körde i gång. Starten för bryggeriet var i december 2012, berättar Mats Wahlström.

Den första ölen var en brown ale, och deras första Vintervärmare var nästa öl på tur.

– Daniel hade utvecklat recept medan vi planerade för bryggeriet. Det var tur för sedan fanns ingen tid för det, säger Wahlström med ett leende.

Under våren 2013 kom deras IPA, APA, lager och bitter. De ölen blev snabbt en viktig del i deras grundutbud.

– Vi ville kunna matcha vår öl till mat och ville få folk att upptäcka öl. Vi är alla fascinerade av öl och vill att många fler ska få upptäcka de spännande smakerna.

Det första bryggeriet ligger i Mölnlycke och det är där som Lycke Bryggeri håller till i dag. För cirka 18 månader sedan började det ta rejäl fart på Systembolaget för Poppels. I dag har man en imponerande uppställning där:

American Pale Ale: Över 400 bolag.

India Pale Ale: 160 bolag.

Russian Imperial Stout: 100 bolag

Wit: 50 bolag.

Dubbel-IPA: 50 bolag.

Det kräver förstås stor kapacitet för att klara de volymerna. Större än de man hade i Mölnlycke.

– Det var framgångarna på Systembolaget som gjorde att vi fick ta nästa steg, säger Wahlström.

Det togs beslut om att bygga ett nytt bryggeri, man hittade lokaler i Jonsered och i maj i år bryggdes första ölen på det nya bryggeriet.

– Vi har ett bryggverk på 4000 liter och ska kunna nå en miljon liter per år. Om vi köper fler jästankar ska det gå att dubbla den siffran, berättar Wahlström.

Det är ett ljust och rymligt bryggeri som Poppels byggt. Fönster längs hela ena väggen ger ett behagligt ljus in i lokalen, och samtidigt som det är modernt så andas hela ställe historia.

I dagsläget är det nio personer som jobbar på Poppels. Daniel Grantah är numera bryggerichef och tre andra bryggare finns anställda.

Samtidigt som bryggeriet tar form och ska färdigställas, bland annat ska en pub byggas, så tittar man förstås också framåt.

– Hittills har väldigt mycket handlat om att expandera bryggeriet. Nu ska vi börja titta på andra saker. Export är intressant för oss, säger Wahlström.

Poppels var med på Copenhagen Beer Celebration i våras och det var deras första utlandsmässa. Det gav mersmak.

– Vi jobbar med Brill och kommer att titta på export. Vi vill också försöka få till fler samarbeten med andra bryggerier och ska försöka åka ut på fler mässor.

Det har gått fort för Poppels under de fyra år som bryggeriet funnits. Och mycket talar för att utvecklingen fortsätter.

– Det finns mycket kvar att göra, avslutar Wahlström.