Fritt fram att öppna uteserveringarna

Gågata

Restauranger och barer med tillstånd kan redan nu öppna sina uteserveringar i Göteborg Foto: Ronny Karlsson.

Fritt fram för uteserveringar i Göteborg redan nu. Så vill kommunen hjälpa den utsatta restaurangbranschen i corona-tider.

Under torsdagen togs beslutet som gör att 1 april inte längre är första dag för uteserveringar, utan det är fritt fram redan nu.

– Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa näringslivet i denna mycket svåra situation. Detta beslut möjliggör för restauranger att redan nu öppna upp sina uteserveringar. Förhoppningsvis känner sig fler människor bekväma med att sitta utomhus, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande. 

Beslutet omfattar de uteserveringar som redan har ett säsongslov för 2020 och innebär att säsongen tidigareläggs. De restauranger som inte har säsongslov behöver ansöka om det, alternativt vidta bygglovsbefriade åtgärder. På kommunens hemsida finns mer information om uteserveringar och vilka tillstånd som behövs. Beslutet har fattats som ett ordförandebeslut men är avstämt med byggnadsnämndens gruppledare.

Även Borås kommun har tagit ett beslut där liknande näringar får flytta utomhus redan nu, och tanken är att risken att smittas av corona-viruset är mindre utomhus. I Kungsbacka har samma beslut tagits under dagen och enligt GP gäller samma sak i Kalmar. Även i Halmstad gäller från och med i dag samma sak.