Fredrik hyllar ett bisarrt bryggeri

SOMMAR 2018

Fredrik Berggren är mannen bakom GBG Beer Week, som på bara några år blivit en enda stor ölfest i Göteborg. Nu svarar hans på våra sommarfrågor.

Berggren har tillsammans med Petur Olafsson gjort ett enormt arbete med ölveckan, som nu också fått flera uppföljare i andra städer. Han åker gärna till USA för att hitta sin favoritfestival. Här kan du läsa alla hans svar.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– När jag spenderade en dag med Fritz Maytag i San Fransisco 2006. Han visade mig bryggeriet och sen hängde jag med på mötet med designern som skulle göra etiketten till det klassiska julölet, jag fick testa de första dropparna brandy från Anchors destilleri och vi åkte till hans vinlager. En magisk dag med en av de största ikonerna inom craft beer. Får än idag ståpäls när jag tänker på det.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Det går inte att svara på då det finns så många jag gillar och av olika skäl. Men jag gillar Brasserie Fantôme och det genuina och bisarra kring bryggeriet, det är så långt från ett sociala media-bryggeri man kan komma och det är befriande. Älskar mystiken kring ölets vansinniga och vackra karaktär, det finns inget liknande. Blir fanimej tårögd och emotionell när jag dricker deras Saison. Jag har fina minnen därifrån.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Svårt att säga, men färre än idag gissar jag. Det kommer fortsatt starta många nya bryggerier 2018-2019, men det har startats för många dåliga bryggerier de senaste åren och de kommer inte vara uthålliga, många kommer lägga ner. Så på några års sikt tror jag nettoresultatet kommer vara negativt jämfört med idag. Då syftar jag på fysiska och faktiska bryggerier som brygger öl och inte på bryggerivarumärken.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Saison eller tysk pilsner. Saison har allt; lättdrucken utan att bli banal, extremt matvänlig samtidigt som den fungerar ensamt. En stram tysk pilsner är också perfekt på sommaren. I år har jag snöat in på de bästa svenska tolkningarna och beställde en låda av varje av Ekta Pils, Södermalmspilsner samt Pickla Pils. De är snart slut.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– Jag träffade Michael Jackson och hade lite mailkontakt med honom i slutet av 90-talet då jag skickade tidig svensk hantverksöl till honom. Men jag fick aldrig chansen att sitta ner och dricka en öl med honom. Jag hade velat tacka honom för hans insatser, de har varit ovärderliga för ölkulturen.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Great American Beer Festival är ju festivalernas festival, men jag måste nog ändå säga Brewskival. Ingen annan ölfestival lyckas kombinera skön stämning, charmig miljö, bra bryggerier och fram till nu har det varit en härligt blandad publik. Opretentiöst och befriande oängsligt.