Christian vill dricka öl med statsministern

SOMMAR 2018

Christian Nielsen är ölälskaren som nyligen startade ett upprop angående svensk alkoholpolitik. Nu svarar han på våra sommarfrågor.

Nielsen tröttnade när Alkoholkommissionen fick läggas ned och startade ett upprop för att få till en oberoende utredning av alkoholpolitiken. I hans svar i vår sommarserie berättar han bland annat om första kontakten med en IPA.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Ett av mina bästa ölminnen är första gången jag smakade på en IPA. Jag var med kollegor från Volvo IT hos Microsoft i Redmond och jag hade läst att det fanns ett bryggeri i Snoqualmie, måste ha funnits massa andra men vi skulle ändå till Snoqualmie för att kolla på vattenfallet (det från Twin Peaks). Efter vattenfallet åkte vi till bryggeriet, dom hade inget taproom utan man klev in på lastbryggan och där så fanns det en bardisk med en kyl med tappkranar monterade i dörren. En av ölen vi fick fick smaka var deras Wildcat IPA, det är för övrigt den enda av deras orginalöl från när dom startade 1997 som de fortfarande producerar och jag kommer ihåg att jag aldrig hade smakat något liknande. Jag hade ju varit i USA tidigare men hade hållit mig till vanlig öl eller på sin höjd en Samuel Adams. Detta var något helt annat, kommer ihåg att jag tyckte den smakade ”grönt” så det var nog inte världens bästa IPA med ganska mycket gräsighet. Men sedan den dagen har Snoqualmie Falls Brewing en speciell plats i mitt hjärta. Varje gång jag är i Seattle åker jag alltid till Snoqualmie Falls och tittar på vattenfallet, käkar lunch på bryggeriet och avslutar med en Cherry Pie på Tweeds Café.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Detta är ju något som ändrar sig över tid. Vi har ju massor av riktigt, riktigt bra bryggerier i Sverige och där finns flera som är riktiga favoriter som Oppigårds, O/O, Brewski, Brekeriet, Beerbliotek osv. Listan kan ju nästan göras oändlig. Men jag tänker faktiskt inte välja ett svenskt bryggeri utan ett amerikanskt, Green Cheek Beer Company från Orange, CA. Det startades för drygt ett år sedan av två killar Brian Rauso och Evan Price, båda kom från Noble Aleworks där Brian jobbade som CFO/CEO och Evan var bryggare. Jag träffade dom hemma hos Lee Chase i slutet av juli förra året, dom hade just varit hos Mikeller SD och gjort en collab med Chris Gillogly och dom hängde med honom till en bottle share jag höll i, jag hade baxat med mig nästan 70 kg öl hemifrån. I vilket fall som helst så bjöd dom in mig till bryggeriet när jag skulle flyga hem från LA och jag var helt fascinerad av kvalitén på det dom bjöd på, några av dom bästa NEIPA jag druckit. Sen blev jag lite extra glad när Evan kom med ett glas från en av lagringstankarna och ville jag skulle prova för det var den ölen han var mest stolt över, det visade sig vara en fantastiskt god ofiltrerad lager. Med det sagt vill jag påpeka att jag tycker man i första hand skall dricka lokalt.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Jag tror att det beror på bland annat vad som händer med frågan om gårdsförsäljning. Det jag har hört är att TSLS på Systembolaget börjar bli rejält överbelastat och kommer att behövas förändras. Jag tror inte det kommer att skala så mycket mer så om inget radikalt händer kommer det nog vara en del av det som begränsar tillväxtutrymmet. Får vi gårdsförsäljning finns en större möjlighet för riktigt små bryggerier som nästan drivs som hobbyprojekt att bli kommersiella och sälja i princip hela sin produktion lokalt på bryggeriet. Ett problem som branschen måste hjälpas åt och fixa är kvalitetsfrågan, även om vi har många fantastiska bryggerier så har vi också flera som inte håller måttet. Det gör att vi riskerar att få konsumenter som får dålig öl och då går tillbaka till industrilager för dom testade hantverksöl och det var inget gott. Så till frågan, jag är optimist och tror att vi får både gårdsförsäljning och möjligtvis försäljning av öl i butik så jag säger att vi har 600 bryggerier varav 150 nanobryggerier som drivs som bisysslor.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Det är ölen som står framför mig. Jag är av den bestämda åsikten att all öl har sin tid och plats. Efter flera timmars promenad i 38-gradig värme mellan skyskraporna på Manhattan så är det jäkligt gott att komma in på en luftkonditionerad bar och bara tippa ner en Bud serverad i en frostad mugg. Jag gillar ju Nya Carnegie Kellerbier jäkligt mycket så jag väljer den, hade dom kunnat sänka alkoholhalten i den lite hade den varit ännu bättre

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– Jag skulle vilja dricka en god svensk hantverksöl med Stefan Löfven så jag får chans att diskutera alkoholpolitik i allmänhet och gårdsförsäljning i synnerhet med honom. Jag skulle vilja förstå var det hårdnackade motståndet till gårdsförsäljning grundar sig i och eventuellt lyckas argumentera för gårdsförsäljning.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Jag har faktiskt inte varit på så många festivaler men jag gillar All In Beer Fest i Göteborg, en av dom saker jag uppskattar är att det finns tid att prata med dom som står i montern. I sommar skall jag för första gången till Brewskival som jag av olika skäl missat två år i rad så det ser jag fram emot. Hoppas att det är många av Beernews läsare som kommer dit. Hugg gärna tag i mig om ni vill tjöta lite om öl och alkoholpolitik.