Magnus hittar bästa festivalen i Dalarna

SOMMAR 2018

Magnus Bark är mannen bakom ölbloggen Ofiltrerat. Nu svarar han på våra sommarfrågor.

Bark är östgöten som gillat öl länge och som följt den svenska ölscenen långt innan de senaste årens enorma utveckling. I vår sommarserie berättar han bland annat att hans favoritbryggeri finns i England.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Det måste vara när jag, min bror och respektive besökte The Rover i Göteborg en kall och mörk kväll i december 2004. The Rover, som då var en helt annan krog än den är nu hade en för tiden fantastiskt belgiskt sortiment, och stämningen var sådär julmysig som i ett amerikanskt 1800-tals kostymdrama. Den årslagrade Gouden Carolus Noël de då hade på fat minns jag fortfarande som den perfekta ölupplevelsen!
2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Londonbryggeriet Fuller’s. De har fått till en bra mix av hundraåriga traditioner och nytänkande, inte minst för samarbetsbryggderna Fuller’s & Friends. Jag gillar det stabila ägandet och mitt positiva intryck förstärktes under mitt besök där i våras. Till det brygger de två av mina absoluta favoritöl, som jag försöker att ha hemma: London Pride och London Porter.
3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Knappt 400. Jag tror tillväxten kommer att fortsätta om än på lägre nivå än 2017-2018, det kan bara inte finnas tillräckligt många kvar som är intresserade av att ta steget och starta ett bryggeri. Jag tror att en självsanering är på gång, man kan bara inte fortsätta att pumpa ut dålig öl år efter år utan pengarna måste förr eller senare ta slut. Det kan å andra sidan underlätta för de som vill starta nytt, det borde börja komma ut nyckelfärdiga begagnade bryggerier på marknaden…

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Jag gillar lätta rena öl, än mer så på sommaren. Bitter, München Helles, Kölsch, Mild. Måste jag välja en enda så blir det Gaffel Kölsch eftersom den är så god iskall med sin krispiga beska och torra jordighet.
5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?
– Min morfar Sture, som dog samma år som jag föddes. Vi verkar ha så oerhört lika personligheter, humor och intressen. Dessutom gillade han öl!
6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Jag har aldrig varit speciellt förtjust i festivaler och mässor, jag är lite för introvert för att riktigt trivas på dem. Med det sagt minns jag med stor värme mitt första SMÖF i Söderbärke 2008. Jag åkte dit på chans med en bussresa med Ölfrämjarna i Stockholm. Ölen kom från exotiska svenska bryggerier som Sigtuna, Byggver, Ahalfors, Grebbestad och Ölands. Plus exotiska amerikanska importer som jag aldrig hört talas om. Till det ett antal högintressanta föreläsningar. Men det är entusiasmen, värmen och gemenskapen som jag aldrig kommer att glömma: Vi ölnördar utifrån var precis lika välkomna och accepterade som de lokala raggarna som försökte hitta något som var så likt Norrlands Guld som möjligt.