Lucka 13: Magnus spred kunskap om öl

Magnus Bark är nummer 13 i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 13: Magnus Bark.

I mitten och slutet av 00-talet började det inte bara dyka upp fler hantverksbryggerier i landet utan man började även se en ny trend – ölbloggar. Ölentusiaster som skrev på nätet om vad som hände i ölbranschen och hur olika öl smakade. En av de första och största ölbloggarna var Ofiltrerat av Magnus Bark som publicerade sitt första inlägg i juli 2007. Imponerande nog är bloggen fortfarande aktiv.

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

– Nynäshamns Ångbryggeri tar sig sakta men säkert in på Systembolaget kring 2001. ”Nynäs” var sällan först att göra något i ölsverige, men de gjorde det med smartare, bättre och envisare än de som kom innan och fick därmed ett helt annat genomslag.

Magnus Bark har haft en större påverkan på ölsverige än vad många kanske inser. Han recenserade öl på ett utförligt sätt samt berättade vilka öl som skulle släppas på bolaget en specifik månad. Det var här man som ölintresserad ofta fick ta del av ny information. Magnus blev en ölskribent av rang och varje dag väntade tusentals på att ett nytt inlägg skulle dyka upp. Han spred kunskapen om öl över hela Sverige på vad som var det “nya” sättet, via nätet. Och han influerade många andra att börja blogga om öl (inklusive oss två). 

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– När jag utsågs till ”Årets ölperson” av Double Bastard Beer Blog-läsarna våren 2009. Jag hade då hållit på ett par år men kände att det började sakta in, att då få ett pris var väldigt energigivande och en egoboost. Som en vän kommenterade detta: ”Att få beröm från sina egna är extra fint!”

Vi tackar Magnus Bark för att han har hjälpt till att lyfta fram ölkunskapen och hantverksbryggerier i landet och inspirerat andra att börja skriva. 

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?
– London Pride från ett välhållet cask. Jag blir glad av den smaken!