Fotografen Håge gör sin egen utställning

Håge Viktorsson har vernissage för sin fotoutställning i morgon. Foto: Ronny Karlsson.

Han är fotografen som blev en av världens mest uppmärksammade bryggare. Men nu är Håge Viktorsson tillbaka i fotovärlden med en utställning i Stockholm.

För ölälskare är förstås Håge Viktorsson känd som bryggaren på Närke Kulturbryggeri. Med Kaggen Stormaktsporter blev han känd bland öldrickare över hela världen och länge var det ölet rankat som världens bästa på Ratebeer.

Men Viktorssons karriär började faktiskt som fotograf och konstnär.

– Jag jobbade mycket autobiografiskt vilket innebar att jag plåtade sådant som var runt mig själv, säger han.

Han drev ett fotogalleri i Örebro och undervisade, bland annat om olika historiska fototekniker. Ett antal utställningar blev det också, även om det var länge sedan sist.

– Det är nog 20 år sedan, eller åtminstone mer än 15 år sedan.

Nu är det alltså dags för en utställning igen. På Bishops Arms på Folkungagatan är det vernissage i morgon och där finns bilder från olika utställningar genom åren. Utställningen sker på övervåningen i lokalen som en gång var en biograf.

– Jag hade bilderna färdigmonterade så det har inte varit så mycket jobb. Men nu är det stressigt när jag ska hänga upp allt. Det ligger lite i min natur att vara ute i sista minuten, säger han.

Håge Viktorsson har vernissage i morgon.

Viktorsson har alltid varit intresserad av olika hantverk och det låg till grund för att han även fastnade för hembryggning. Därefter tog han steget till att starta Närke Kulturbyggeri tillsammans med Berith Karlsson och resten är modern svensk ölhistoria.

Det är ännu inte klart hur länge utställningen ska pågå. Det här är första gången som den här lokalen används för en utställning.

– Det är ska utvärderas efter ett tag. Vi får se om det bli fler utställningar här. Jag var faktiskt en av dom som föreslog att lokalen skulle kunna användas till sådana här saker, säger Viktorsson.

Han ser stora likheter mellan att vara konstnär och att vara bryggare.

– Du skapar något som sedan ska bedömas av andra. Och blir något populärt så vill många göra likadant. Så är det med ölstilar till exempel, säger han.

Någon större rampfeber känner han dock inte även om det var länge sedan han visade upp sina fotografier.

– Då är det värre att släppa en ny öl. Då är man lite orolig för vad folk ska tycka.