Förväntad invasion uteblev i Värmland

Det kom färre norrmän än förväntat till Systembolagets butiker i Värmland. Foto: Montage.

Visst blev det köer, men de var kortare än förväntat. Norrmännens återkomst till Systembolagets butiker i Värmland blev inte den invasion som många hade förväntat sig.

 

Det var i förra veckan som norska myndigheter meddelade att det är fritt fram för norska medborgare att besöka Värmland utan krav på karantän vid hemkomsten. Det gjorde förstås att Systembolaget förberedde sig ordentligt, med extra personal i butikerna och välfyllda lager.

Men varken i lördags eller i måndags blev det den rusning man hade förväntat sig.

– Det kom många kunder från Norge både till Årjäng och Charlottenberg direkt på morgonen på lördagen och när man tittar på det utifrån ser man långa köer, men det var väldigt utdraget, säger presschefen Bo Albertsson till P4 Värmland.

Även på måndagen var det lugnare än förväntat, även om det förstås var en del kunder.

– Som förväntat var det kö när vi öppnade, men den långa kön blev ganska kort när man väl kom in. Det var lugnare än vad vi hade förväntat oss både på lördagen och måndagen, säger Albertsson.

Att försäljningen till norska kunder är en viktig del av intäkterna för Systembolaget står klart när man tittar på årets försäljningsstatistik. Under det andra kvartalet i år ökade ölförsäljningen i Sverige med drygt 18 procent jämfört med samma period i fjol. Men i Värmland, där gränsen mot Norge varit stängd, minskade försäljningen under samma period med drygt 20 procent