Hopsie Daisy har bryggt första ölen

Två batcher är bryggda. Och betydligt fler ska det bli. Nu är bryggeriet Hopsie Daisy redo att gasa på för fullt.

Beernews har tidigare berättat om Erika Parneborgs planer på en ny karriär. Hon jobbade inom telecom-branschen i Stockholm, men tröttnade på att pendla från hemmet i Gävle. Till slut föll valet på ett bryggeri, och att göra en ordentlig satsning på Hopsie Daisy.

Efter ett antal månaders förberedelser är bryggandet i gång.

– Det känns otroligt skönt, även om det finns saker att jobba på, säger hon.

En helt ny bryggeriutrustning är installerad. Bryggverket är på 2000 liter och det finns jästankar för 10 000 liter öl. Två öl är nu bryggda, även om den första tog väl lång tid att brygga.

– Det strulade med malttillförseln och hela bryggningen tog 18 timmar i lördags. Det går att åtgärda, men jag behöver nog ta hit leverantören. Men ölen blev bra, den är i tanken och den doftar riktigt gott, säger hon.

Målet är att nå en årsproduktion på cirka 65 000 liter. Där går hennes gräns för att kunna leva på bryggeriet. Men satsningen handlar inte bara om att brygga öl, utan den ska säljas också.

– Jag är så förknippad med Hopsie Daisy, så jag kommer att sälja själv i början. Jag har inte velat sälja något utan att ha en produkt, men nu kan jag börja, säger hon.

Allt administrativt arbete när det gäller Systembolagets lokala sortiment är också avklarat.

– Där vill jag in så fort som möjligt, det blir viktigt, säger hon.

Inledningsvis blir det försäljning i närområdet, men på sikt vill hon nå utanför Gävle och Gävleborg.

– Absolut, det hoppas jag att vi ska kunna lösa.

När Beernews intervjuade Erika Parneborg i höstas sade hon att hon ville i gång så snabbt som möjligt, och om bryggeriet blev färdigt på julafton skulle hon brygga direkt. Starten blev lite senare än så men nu är produktionen i gång.

– Det känns jättebra. Och jag var faktiskt här en stund på julafton också, avslöjar hon.