Tio öl du inte får missa under våren

Sugen på god öl under våren? Här är tio öl som Jacob Hansson menar att du inte får missa på Systembolaget.

Vi har tidigare presenterat Jacob Hansson, ölentusiast och utbildad öldomare. Han kommer att recensera nyheter på Systembolaget för Beernews med start i nästa vecka. Men redan nu har han plockat fram tio favoriter i det utbud som kommer under våren.

Här är ölen du inte ska missa:

9 februari släpps det två sura öl, endast webblansering, som jag är mycket nyfiken på. Dels De Cam Oude Lambiek, och dels Tilquin Gueuze à l’Ancienne au Carré som är en lite starkare variant av deras Tilquin Gueuze à l’Ancienne. Första versionen kom till av att två batcher av deras vanliga Tilquin Gueuze à l’Ancienne överkolsyrades i flaskan så de hällde tillbaka ölen i ekfat och lagrade dem lite längre.

Lite senare i februari, den 17:e, släpps Boon Black Label Second Edition, en torr och fruktig geuze som inte ska missas om man gillar stilen.

7 april, en vecka innan långfredagen, får vi återse Jesus på hyllorna då Sverigeaktuella Evil Twin släpper Even More Jesus. Samma dag, den 7 april, släpps också samarbetsölet Evil Twin/Westbrook Imperial Mexican Biscotti Cake Break. Både Imperial Biscotti Break och Mexican Cake är ju grymma imperial stouts i alla dess varianter och det är ju bara att hoppas att den finns synergieffekter i detta samarbete.

Den 3 mars får vi dels återse den högt rankade Founders KBS men också en spännande fatlagrad variant av Oskar Blues Ten Fidy.

Förutom ovanstående som lanseras den 3 mars finns det två öl från Göteborg och en från tyska Bamberg som jag är nyfiken på. Först en fruktig och humlig IPA från Stigberget som går under namnet Muddle IPA och de har ju visat att de kan det där med humliga och fruktiga öl. Gillade du Gbg Beer Week 2016 ska du inte missa den här

O/O Brewing (som består av Olof Andersson och Stigbergets huvudbryggare Olle Andersson) släpper en barley wine vid namn Long Boil Barley Wine. Olle har ju tidigare visat med exempelvis Stigberget Wee Heavy och O/O Promenadporter att han bemästrar fler stilar än humliga öl, så den ska bli riktigt kul att testa.

Bamberg är känt för sina bryggerier som gör rököl och då särskilt Aecht Schlenkerla som släpper Lente Fastenbier, en öl på 5.5% som trots alkoholhalten är väldigt fyllig och smakrik med en distinkt rökighet.

En spännande vår väntar, men det gäller att vara på hugget vid släppen. Det här är inte flaskor som kommer att stå och samla damm på Systembolagets hyllor