Forskare ifrågasätter om vi faktiskt gillar öl

Gillar du verkligen öl? Eller är det effekterna av ölet som du egentligen gillar? Nu finns det forskning som pekar mot det senare alternativet.

En kall öl till grillningen eller i tv-soffan är det många som tycker om. Men frågan är om det är smaken som vi gillar. Genetikforskare vid Northwestern University i delstaten Illinois i USA hävdar att vi dricker alkohol av samma anledning som vi dricker kaffe. Inte för att det är gott utan för att vi gillar effekten som vi får.

–Folk gillar känslan som uppstår av att dricka öl och kaffe, det är sinnesförändringen som styr, säger Marilyn Cornelis, en av forskarna i studien, till nyhetsbyrån AFP.

De menar att den beska som finns i kaffe och den mesta ölen är något som vi logiskt sett borde undvika, men vi har lärt oss att sätta samman smaken med känslan och lärt oss att vi ska tycka om de här dryckerna. Vi har alltså från början inte tyckt om smaken, men uppskattat effekten tillräckligt mycket för att lära oss att tycka om öl eller kaffe. Och ärligt talat, tyckte du att det var gott den första gången du smakade öl?

336 000 européer har deltagit i studien som nyligen har presenterats.