Forma ditt öl med hjälp av favoritlåten

Kan musik påverka ett öl så mycket att smaken förändras? Det påstods nyligen av ett amerikanskt bryggeri. Vi tog ett snack med jäst-experten Calle Tiger för att reda ut begreppen.

Det var bryggeriet Fortnight i North Carolina som hävdade att deras öl påverkades av att de spelade rapgruppens Wu-Tang Clans musik på hög volym under jäsningen, enligt sajten Munchies.

Bryggaren hävdar att påverkan på ölet blev så stor att ölet till slut fick ett eget namn, ”Bring da Ruckus”. Att andra i bryggeriet tog ut ledigheter och hade huvudvärk av volymen och enformigheten var en annan effekt.

För att reda ut sanningen bakom detta tog Beernews ett snack med Calle Tiger på Dugges. Tiger är jästexpert och den vi ansåg klart lämpligast för uppgiften.

– Det är ett välkänt fenomen att jäsningen kan påverkas av vibrationer, så visst kan det påverka, säger han.

Han säger att vibrationer framförallt kan ändra hur snabbt kolsyran frigörs under jäsningen. Detta ger ändringar i vätskerörelser i tanken och i jästens ämnesomsättning, vilket i sin tur påverkar smaken.

– Man kan även tänka sig att kraftiga vibrationer påverkar hur snabbt jästen klumpar samman på slutet för att falla till botten, säger Tiger.

Han menar dock att det finns andra saker som påverkar jäsningen mer. Mängden jäst såklart och luftning och temperaturen, men även formen på jästanken.

– Höjden på tanken har stor betydelse. I en hög smal tank får du en större rörelse i vätskan under jäsningen och kolsyretrycket i botten blir större. Det jäser även ut lite fortare och det påverkar hur det smakar

Han tror sig kunna känna skillnad på en öl om du använder samma jäst och samma recept, men lägger ölet på två olika tankar, en liggande och en stående.

– Det skulle gå att känna skillnaden i alla fall på subtila öl, det vore svårare med mer extrema humliga öl.

Tillbaka till musikprojektet. Eftersom olika vibrationer påverkar olika, så har det också betydelse vilken musik som spelas under en jäsprocess.

– Det blir skillnad. Den är takten, basgången och framför allt volymen som påverkar.

Beroende på din musiksmak kan du alltså påverka din öl. Om du står ut med hög volym och samma musik under en hel jäsning.

– Jag kan inte svara på om det blir bättre eller sämre med musik, säger Tiger med ett skratt.