Företagare kan få nytt anstånd för skatten

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för en förläning av anståndet med skatt- och momsinbetalningar för svenska företagare. Foto: Pressbild.

De många barer och restauranger som har anstånd för skatt och moms ska betala in de pengarna i mars nästa år. men nu öppnar regeringen för en förändring.

 

Pandemin har slagit hårt mot den svenska krogbranschen och även i dag, med lättare restriktioner, är det många som har det tufft.

Ganska tidigt under pandemin erbjöd den svenska regeringen företager att skjuta upp inbetalningen av skatt och moms. Detta för att pengarna skulle räcka lite längre. Men detta var inget ekonomiskt stöd utan bara en uppskjutning av inbetalningen.

I mars nästa år är det tänkt att skatten och momsen ska betalas, men nu öppnar regeringen för att den tiden skjuts upp ytterligare.

– Vi har ju samma önskan som företagarna själva, nämligen att vi ska rädda svenska jobb och svenska företag genom den här krisen. Så vi ska utforma det här på ett bra sätt och det jobbar vi med just nu, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio.

Totalt är det över 50 000 svenska företag som använde sig av möjligheten att skjuta upp skatt- och momsinbetalningar.

Småföretagarnas riksförbund varnar för att många företag inte kommer att klara av de inbetalningarna och då gå i konkurs. Det skulle innebära att pengarna aldrig kommer in i statskassan.

Många bar- och restaurangägare valde ett uppskov med inbetalningarna, då läget under våren 2020 på många håll var krisartat. Nu återstår att se om de inbetalningarna kan skjutas upp en gång till, och på så sätt ge företagarna mer tid till att komma tillbaka på fötter.