Föreningssamarbete ska ge lägre skatt

Jakob Thomsgård hoppas att samarbete ska leda till att den svenska riksdagen till slut röstar för en differentierad alkoholskatt. Foto: Montage.

Differentierad alkoholskatt är en het fråga. Nu ska tre av de svenska bryggarföreningarna samarbeta för att lyfta fram frågan ännu mer.

Det var i samband med Skånes Dryckesproducenters årsstämma som även Gothenburg Brewers Guild och Sveriges Oberoende Småbryggerier var inbjudna för att diskutera ett framtida samarbete.

– Vi drar åt samma håll i flera frågor och det är bra om vi kan engagera oss tillsammans och gå ut med gemensamma budskap, säger Jakob Thomsgård från Skånes Dryckesproducenter.

Det första mötet beskrevs som kort med intensivt, men definitivt var det en dörröppnare för fler diskussioner.

– Vi ska ses regelbundet. Vi hade vår föreningsstämma samtidigt så vi hade inte tid till att göra en massa stora planer, men vi fastslog att vi ska jobba mer tillsammans, säger Thomsgård.

Framför allt är det den differentierade alkoholskatten, där mindre producenter i de flesta EU-länder betalar lägre skatt än stora producenter, som ska lyftas fram.

– Bryggerierna i deras föreningar vill engagera sig mer i den frågan. Jag tror absolut att vi till exempel kan göra gemensamma debattartiklar i den frågan framöver.

Den föreningsstämma som hölls blev lugn när det gäller nyval. Under dagen var bland annat Systembolaget på plats för att informera.

Den enda förändringen i styrelsen var att Anders Kjellberg från Fulltofta Gårdsbryggeri valdes som nu suppleant.

I övrigt ser styrelsen ut så här:

Jakob Thomsgård, ordförande

Joacim Larsen, kassör

Jannie Vestergaard, ledamot

Ulrik Jönsson, ledamot

Tim Persson, ledamot

Emil Israelsson, ledamot

Amanda Schultz, ledamot

Anna Berghe, suppleant

Michael Nathhorst, suppleant

Chad Paton, suppleant