Nya regler väntar för provsmak på Gotland

Kalle Andersson är nöjd med de nya reglerna för provsmakning av öl på Gotland. Foto: Ronny Karlsson.

Bryggerierna på Gotland har fått nya regler för provsmakning av öl att förhålla sig till. Men reglerna kan komma att ändras igen.

32 centiliter öl var det som gällde tidigare för bryggerierna på Gotland när de ville servera smakprov av sina öl. Då gällde också att inga smakprov fick vara större än åtta centiliter.

Men de gotländska bryggerierna har hänvisat till Göteborg och de regler som infördes där före jul, och det har gett resultat. Man nådde inte hela vägen till Göteborgs nivåer men en bra bit på väg.

Numera är det 80 centiliter som gäller och max 15 centiliter per smakprov.

– Vi hänvisade till Göteborg och fick svaret från politikerna att de var försiktigt positiva. Med de nya reglerna kan vi i alla fall servera mer öl, säger Kalle Andersson på Snausarve Gårdsbryggeri.

Alskute blir första bryggeriet med de nya reglerna, men samma sak kommer att gälla för alla som ansöker framöver.

– Det är lite tråkigt att de inte går hela vägen men vi är ändå ganska tillfreds med det här. När vi har fått fundera lite känns det som en seger, säger Andersson.

Politikerna har också öppnat för ännu en förändring på lite sikt.

– Om vi sköter oss nu kan de tänka sig att gå upp mer lite längre fram och det känns bra.

Framför allt på sommaren är det gott om turister på ön, och att kunna locka människor till sitt bryggeri kan då bli ett välkommet tillskott i kassan.

– Vi vill utöka vår verksamhet lite grann i sommar och då känns det bra om det finns en ekonomisk bärighet i det hela. Jag tror vi alla på Gotland är nöjda med detta, säger Andersson.