Folköl ska hjälpa Adelsö att växa

Trion Torbjörn Svensson, Patrik Borin och Anders Kotz styr bakom Adelsö Bryggeri. Foto: Ronny Karlsson.

Adelsö Bryggeri är redo för nästa steg i utvecklingen. En dubblering av produktionen är planerad och då blir folkölen en viktig del.

Bryggeriet startades 2013 av trion Anders Kotz, Patrik Borin och Torbjörn Svensson. Men för Anders Kotz var bryggning inte något nytt då.

– Jag hade varit hembryggare sedan jag var grabb och gick även den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika för sex-sju år sedan, säger han.

Det är Anders Kotz som ansvarar för bryggningen. Patrik Borin jobbar heltid med försäljning och annat, och pensionären Torbjörn Svensson hoppar in och hjälper till vid behov.

Bryggeriet startade i källaren på en lanthandel på Adelsö och där finns i dag två bryggverk som tillsammans ger cirka 1000 liter per batch.

– Vi bryggde cirka 40 000 liter öl i fjol och vi känner att det har gått jäkligt bra så här långt.

Samtidigt finns det förhoppningar på att växa. Kanske inte så att man växer ur det nuvarande bryggeriet, men det finns utrymme att brygga mer på befintlig utrustning.

– Vi skulle kunna brygga mellan 80000 och 100000 liter på ett år och då skulle vi nå en bra lönsamhet stabilitet i företaget, säger Kotz.

Han var länge den ende som bryggde öl, men på senare tid har Kristoffer Mattsson hoppat in och hjälpt till.

– Ska vi dubbla produktionen kommer vi att behöva en bryggare till. Som det är nu hänger det mesta på mig, säger Kotz.

En anledning till att Adelsögänget tror på en ökad produktion är framgångarna på folkölssidan. Trots att man har öl på fem olika Systembolag så tar folkölen alltmer plats i deras planering.

Redemption Pale Ale har sålt bra och nyligen släppts Stardust, en saison med folkölsstyrka.

– Redemption är populär och Stardust har fått ett väldigt fint mottagande. Jag skulle tro att hälften av vår produktion i dagsläget är folköl, säger Kotz.

Förutom ölbryggningen arrangerar även Adelsö en av Sveriges mysigaste ölfestivaler. När vädret som i år dessutom var bra så blev det en väldigt trevlig stämning med mycket folk och nöjda bryggare.

– Det är massor med jobb med festivalen men också jäkligt kul. Det ger oss en bra kontakt med andra bryggare och vi har fått mycket positiv feedback på årets festival, säger Kotz.