Flygande start för nytt Skånebryggeri

Henrik Nielsen startade Flying Guru förra året. Foto: Privat

Flying Guru Brewery heter ett nytt bryggeri som snabbt nått ut med sina öl. Dansken Henrik Nielsen är mannen bakom bryggeriet.

– Jag har producerat 1000 liter i månaden hittills, men det är egentligen först nu som jag börjar distribuera på riktigt, säger Henrik Nielsen.

– Det är bara jag som jobbar med bryggeriet i dag men det har gått så fort så jag funderar redan på att anställa någon.

Själv jobbar han ändå inte fulltid på bryggeriet utan har ett heltidsjobb att sköta också.

Som dansk boende i Sverige ser han inte bara hemmaplanen i form av Staffanstorp och Landskrona i Skåne som sin marknad utan även Danmark, där han redan fått in en fot.

– Jag har varit med på flera ölfestivaler i Danmark och exporterar till olika barer och webshoppar i där utöver det jag säljer till pubar i Skåne.

Och nu också Systembolaget i Sverige där Flying Guru lanserar tre öl i tre butiker och beställningssortimentet den 1 september, en sur-IPA, en pilsner och en Florida Weisse.

– Sur-IPA:n är väldigt speciell med en mix av frukt och humle som jag inte har sett så mycket av i Sverige. Men i USA är stilen stor och det kanske kan förklara att det gått bra för mig.

– I december kommer även en ny öl, en session-IPA, men den kommer primärt att säljas i Danmark.

Bryggverket är på 500 liter, men Henrik ser redan att den snart kommer att vara för liten.

– Bryggeriet är begränsningen just nu, inte att sälja. Det har gått extremt fort – jag vet inte vad som hände. Men jag har fått god respons på festivaler och är glad att jag fick distributionen i Danmark.

Henrik Nielsen började sin bana som hembryggare, som så många andra, men han var också tidig. Redan på 1990-talet bryggde han sin första batch.

– På den tiden fanns inte så mycket information, så det var svårare då. Sen har jag hållit igång som hembryggare, men för ett år sen kändes det som rätt tillfälle att starta ett professionellt bryggeri.