Uppåt för Göteborgs Nyas experimentverkstad

Linus Pilebrand, huvudbryggare på Göteborgs Nya, är glad över offertvinster på Systembolaget.

Det går bra för GBG Brew nu. Göteborgs Nyas experimentverkstad har vunnit en offert på Systembolagets som släpps den 1 september.

– Det är jäkligt kul, det rör sig åt rätt håll, framåt och uppåt långsamt, säger Linus Pilebrand, som är huvudbryggare på Göteborgs Nya och den som står bakom varumärket GBG Brew.

– Ölet som släpps är en IPA och den kom ut igår och kommer att finnas på 238 systembolag i tre månader. Sen får försäljningen avgöra om den får fortsätta där.

Inte nog med det, även Göteborgs Nya har vunnit en offert som kommer ut i september.

– Jag har gjort en mörk lager med trippeldekoktionsmäskning och gerryriggat så att vi pumpat fram och tillbaka mellan Göteborg Nyas stora kokkärl på 5000 liter och GBG Brews lilla på 250 plus 250 liter. Det blev en väldigt lång bryggdag.

– Jan-Erik ”Janko” Svensson brukar prata om hur det ger ett större djup i smaken.

Göteborgs Nya är ett ganska traditionellt bryggeri där mycket stavas lager. Men det dröjde inte länge efter att Linus började på bryggeriet 2017 som GBG Brew blev verklighet. Tanken är att där ska det göras lite mer exotiska öl. I dag sköter Linus bryggningarna för både Göteborgs Nya och GBG Brew. Hur är det då att jobba i både stor och liten skala?

– Båda är lika roliga, varje grej har sin utmaning. Göteborgs Nya är traditionellt och mycket lager, GBG Brew ska vara det andra, svarar Linus.

Han berättar också att även om Göteborgs Nya är traditionellt så har det sina egna utmaningar: Att göra varje öl exakt likadan varje gång oavsett skiftande kvalitet på humle och malt.

GBG Brew har sin egen utrustning på bryggeriet, men allteftersom behovet ökar får Linus låna in Göteborgs Nyas bryggverk och jästankar.

– Efterfrågan har gjort att vi får köra halvbatcher på 1800-2200 liter i det stora bryggverket. Vi kan inte göra mindre än så eftersom den understa tempgivaren på 5000-liters tankarna sitter på 1800-litersnivån.

Totalt har nu GBG Brew sex öl i kontinuerlig produktion och dessutom ett fatlagringsprojekt.

– Tanken är att det ska rulla kontinuerligt och komma ut med fatlagrade öl med jämna mellanrum. Vi har redan släppt två, gjorda på samma basöl och lagda på rökiga whiskyfat respektive äppelbrandyfat.

Göteborgs Nya producerade totalt 440 000 förra året. I år siktar man på 500 000 liter, där GBG Brew potentiellt kommer att utgöra 25 procent.