Flera ölbeslut togs på moderat partistämma

Moderaterna vill tillåta försäljning av öl och vin även utanför Systembolagets lokaler.

Öl och vin i matbutiker. Det ska Moderaterna driva framöver. Men under helgen togs också flera andra beslut med koppling till öl.

Under helgen samlades moderater i Västerås för sin partistämma. Rean inför stämman blev det en del rubriker och diskussioner, när bland annat ungdomsförbundet MUF ville att partiet ska stå bakom försäljningen av öl och vin upp till 20 procent i matbutiker.

Även partiledningen ställde sig bakom förslaget inför stämman och i helgen togs också det beslutet.

Moderaterna ska också, precis som tidigare, verka för att det ska kunna bli en gårdsförsäljning av öl och vin på svenska bryggerier och vingårdar. Det är också en fråga som enligt den så kallade januariavtalet ska utredas under nästa år.

Ytterligare två beslut med koppling till alkohol togs av partiet i helgen. Man ska jobba för att få till söndagsöppet på Systembolaget, en fråga där man redan mött kritik från flera andra partier.

Dessutom röstade man för att minska makten hos Systembolaget och Konsumentverket när det gäller regler för vilka etiketter som får finnas på alkohol i Sverige. Där vill moderaterna ta bort möjligheten för Systembolaget att stoppa etiketter som till exempel har folk i båtar eller vapen på sina etiketter. I somras blev det stora diskussioner i samband med att Ängöl fick ett öl stoppat.