Flera bra öl bland dagens ölnyheter

Vi har provat dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget. Foto: Montage.

Här är våra omdömen för dagens ölnyheter på Systembolaget. Vi gillade flera öl men tycker att ett syrligt öl var dagens bästa.

 

Ett tyskt bocköl och en amerikansk juicbomb hamnar bland favoriterna bland dagens nya tillfälliga öl på Systembolaget. Men bäst tycker vi att ett syrligt öl från Kalifornien är.

Här är alla våra omdömen:

Litha Blanche

750 ml, 67,50 kr, 5,2 %, Witbier

Friskt syrligt men också med en citrustoner som drar åt det blommiga hållet och känns en aning artificiell, i bakgrunden ligger en brödig maltbas och en del kryddor. Okej förutom den lite fräna citrussmaken.

Andechs Bergsbock Hell

500 ml, 26,90 kr, 6,9 %, Ljus bocköl

Maltigt och brödigt med karamelltoner, en försiktig beska smyger sig fram i bakgrunden. Stilrent och välbalanserat och med en fyllig kropp. God öl.

Brasserie Dupont Moinette Blonde

750 ml, 74,00 kr, 8,5 %, Belgisk ljus ale

Brödigt och maltigt med sköna jästtoner och ett stänk av parfym. Alkoholen hålls väl dold, det bjuds på frukttoner och i bakgrunden finns också en försiktig humleton. God öl.

Destihl Haze Of The Dead

473 ml, 35,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt med tropiska frukter i första rummet, det smakar gott även om alkoholen lyser igenom en del. Ölet bjuder på en väldigt försiktig beska, här är det juicigheten som är det centrala. God öl.

Ayinger Bräuweisse

500 ml, 29,90 kr, 5,1 %, Hefeweizen

Fruktigt med banantoner och en del kryddor, det är maltfokuserat med en lätt gräddighet och en behaglig smakprofil där de fruktiga tonerna gör ölet friskt. Lättdrucket och gott.

Harpoon UFO White

355 ml, 26,90 kr, 4,8 %, Hefeweizen

Maltigt och fruktigt även här, men kanske något mindre komplext än ölet ovan. Helt okej öl som dock blir en gnutta tunt i jämförelse med den tyska stilkollegan ovan.

Loverbeer Sour Sketch

375 ml, 99,30 kr, 5,4 %, Frukt- och bärlambic

Ganska försiktig syra med toner av rosor och persika, en lätt russinton smyger sig på och ölet bjuder på både syrliga och lite mer söta smaker. Trätonerna blir något mer framträdande i eftersmaken, där även de blommiga tonerna tar liter mer plats. Komplext och gott.

Firestone Walker Bretta Rosé

375 ml, 139,00 kr, 5,1 %, Övrig syrlig öl

I min värld tillhör Firestone Walker den yppersta sliten av bryggerier i världen och man har en förmåga att göra bra öl i alla stilar. De syrliga ölen är förstås inget undantag. Här mixas hallonsmaken och det syrliga på ett härligt friskt sätt och fatlagringen ger karaktär och skapar en ny dimension. Välbalanserat och mycket gott.

Bluestone Cats Eye Mild Ale

500 ml, 25,90 kr, 4,4 %, Mild

Maltigt och lätt rostat med choklad, kakao och en del brända toner. Helt okej, men kanske blir det lite mycket av de rostade tonerna för att det ska passa mig perfekt.

Fierce Beer Day Shift

440 ml, 38,90 kr, 5,0 %, Amerikansk pale ale

Friskt med citrustoner och en del tropiska inslag, fylligt med tanke på procenten och ölet är lättdrucket. Behaglig APA utan anmärkningar. Gott.

Stone Sublimely Righteous Black IPA

355 ml, 44,90 kr, 8,7 %, Black IPA

Ölet är framflyttat till nästa vecka.