Finland vill satsa på egna humlesorter

Nyligen startades ett svenskt projekt med målet att hitta inhemsk humle för kommersiell odling. Nu gör finländarna samma sak.

Humle var historiskt sett en vanlig växt i såväl Sverige som Finland. Men när det började vara möjligt att importera humle med bättre kvalitet dog deflesta av odlingarna ut. Nu är tanken att humleodlingarna ska få fart igen.
Beernews har tidigare berättat om hur forskarpengar gått till ett projekt i Uppsala och nu vill Finland göra samma sak.
– Odlare, ölentusiaster och mikrobryggerier är intresserade av inhemska humlearter. Vi söker gamla, friska arter som genererar skörd. Av alla de prov vi får in kommer vi att välja ett tiotal stammar som får vara med då vi gör genetiska, kemiska och dofttest tillsammans med bryggerierna, säger Teija Tenhola-Roininen, specialforskare på naturresursinstitutet Luke till tidningen Vasabladet.
Humle är en växt som överlever det mesta och det finns sorter som skulle klara sig bra även norr om polcirkeln. Nu är förhoppningen att finländarna ska rapportera in om de har udda eller gamla humleplantor på sina gårdar.
– Vi vet redan att de inhemska humlearterna är unika och skiljer sig från de europeiska, förädlade arterna, säger Tenhola, Roininen.
Läs hela artikeln här.