Fikaöl hade premiär efter ett års jobb

Tullen i Kville var fullsatt när Poppels hade premiär för sin Swedish Fika. Mats Wahlström var förstås nöjd med intresset. Foto: Ronny Karlsson.

Projektet har pågått i ett helt år. I går var det så officiell premiär för Poppels öl Swedish Fika Biscotti Break.

Ölet är ett samarbete med Jeppe Jarnit Bjergsö och hans Evil Twin.

– Idén presenterades första gången i Barcelona i fjol. Vi hade med oss Baddare och det var så det startade, säger Poppels vd Mats Wahlström.

Baddare är den klassiska godsaken från Göteborg med bland annat arrak i smaken. Under processen med att hitta rätt smaker har det provats arrak, choklad och kakao tills man hittat rätt. Det provbryggdes en del, och sedan efter att ölet bryggdes i april har det fått vila på tank. Men i går var det officiell premiär på alla Tullens barer i Göteborg.

– Det är ett väldigt avancerat öl och vi har lärt oss mycket av det här. Dessutom har vi haft riktigt bra läromästare, säger Wahlström.

Det var en hel del beslut som togs längs vägen. Om kaffet ska tillsättas i koket eller efteråt var en sådan fråga. Dessutom är de tolv procenten mer än den vanliga Biscotti Break, detta för att hitta balans mellan alla smaker.

För den som inte var i Göteborg i går, finns möjlighet at köpa ölet på Systembolaget med start i dag.

– 9000 flaskor finns det så vi får se hur länge de räcker. En hel del av ölet ska säljas på fat och tanken är att det ska spridas ut över Europa.

Svensk fika är en trend på många håll i världen, nu kan ölet som ska smaka fika också en möjlighet att bli populärt. Att döma av gästerna på premiären på Tullen Kville i Göteborg lär det bli populärt i alla fall.