EU tittar på stopp för alkoholreklam i tv

EU-kommissionen ska lämna besked om alkoholreklam i början av nästa år. Foto: Pixabay.

32 företag är redan anmälda för olovlig alkoholreklam. Snart kommer EU-beslutet om reklamen ska vara tillåten i kanaler som visas i Sverige.

Alkoholreklam är förbjudet i svensk tv. Men flera kanaler som sänder svenska program har sitt säte i Storbritannien och då blir det andra regler som gäller. Därför visar flera kanaler alkoholreklam regelbundet för svenska tittare.

Men redan 2011 kom EU-direktiv om att ett land som tog tar emot tv-sändningar ska kunna reglera vad som visas även om bolaget finns i ett annat land. Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO anmälde redan då 32 olika företag för otillåten alkoholreklam och det ärendet har sedan malts i EU-kvarnarna. Men i början av nästa år ska EU-kommissionen komma med ett slutgiltigt besked.

— Det har varit en lång process, men det var väntat då Sverige är först ut att pröva ett sådant här fall. För oss har det varit självklart att TV-kanaler som sänder exklusivt mot Sverige också ska följa svensk lag och jag hoppas att det också är beskedet som EU-kommissionen kommer ge, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO i ett pressmeddelande.

Myndigheten för radio och tv är inblandade i ärendet och har skickat in en hel del underlag till EU.

– Eftersom företagen har säte i Storbritannien är det brittisk lag som ska gälla. Vi måste kunna visa att de etablerat sig där för att kunna kringgå förbudet mot alkoholreklam i tv som finns i Sverige, säger juristen Anna Dingertz till sajten Accent.

De aktuella mediaföretagen hävdar att logistiska fördelar, tillgång till satellitlänkar och tekniskt kunnande samt att många andra sändningsföretag finns i Storbritannien är anledningarna till deras etableringar där.

Dingertz konstaterar att EU-kommissionens beslut i början av nästa år är slutgiltigt och att man från deras sida inte kommer att driva frågan något mer.

Läs hela artikeln här.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln EU tittar på stopp för alkoholreklam i tv

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer