”Ett utmärkt vattenhål i havsnära läge”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Benchwarmers Taproom Helsingörskajen i Helsingborg.

Helsingborg är en stad som gör sig utmärkt att flanera i. Om du väljer att ägna dig åt det vid ett besök i staden, kommer du förr snarare än senare att hamna vid vattnet. Kanske är det någon form av dansk dragningskraft som drar en västerut. En air av kontinenten.

 

Ett utmärkt promenadstråk går från Kajpromenaden norrut. Först gör du, om vädret tillåter, förstås en snabb avstickare ut på Kvickbron till Parapeten och den tropiska stranden där. Åter på Kajpromenaden njuter du sommartid av folkvimlet. Kanske tar du dig hela vägen upp till parken Gröningen för en glass innan du återvänder samma väg som du kom.

 

Nu är du förtjänt av en öl. Och det kurrar förmodligen i magen.

 

Söder om Kvickbron byter Kajpromenaden namn till Helsingörskajen. Du behöver bara gå ett hundratal meter innan en hemtrevlig uteservering ger sig tillkänna i solgasset. Vi förutsätter att det är sol och behaglig temperatur på så här sydliga breddgrader. Du har anlänt till ett av Benchwarmers taprooms.

 

Benchwarmers taproom Helsingörskajen har ett så utmärkt läge att inte bara ölfantaster samlas här. Alla vill äta en bit mat på en sådan här uteservering. Invändigt är lokalen ljus och inbjudande, prydd med Tim Timmeys street art-konst, vilken blivit synonym med såväl Helsingborg som Benchwarmers.

 

Och alla älskar förstås pizza. Men det här är ingen turistfälla, med slafsigt ihopslängda pizzor och trist öl. Det kulinariska utbudet sträcker sig från italiensk antipasti och välgjorda pizzaklassiker som Margarita till betydligt mycket mer innovativa skapelser. Dock utan att tappa fokus och bli spekulativt. Det finns trots allt en grundmurad respekt för den italienska matkulturens runda paradrätt.

 

För oss ölälskare drar förstås kranarna till sig uppmärksamhet. Omkring 15 stycken finns och flera av dem serverar pinfärska brygder från det egna bryggeriet. Men allt som oftast också öl från skånska kollegor som Brekeriet, Remmarlöv Gårdsbryggeri och förstås Brewski, vars eminenta krog Barski alltid är nästa eller tidigare anhalt vid ett besök i staden.

 

Om alla taprooms bjöd samma atmosfär, och hade ett lika väl utfört koncept, både vad gäller mat och dryck, som Benchwarmers taproom Helsingörskajen har, hade det kanske inte talats om kris i den svenska hantverksölbranschen. Dessutom hade förmodligen fler ölkonsumenter förstått tjusningen med hantverksbryggd öl.

 

Ett klart bevis för att Benchwarmers koncept fungerar är att de öppnat ytterligare ett vattenhål i vattennära läge – närmare bestämt i närliggande Oceanhamnen.

 

Förra veckans ölställe: 

• “Med smak av ett svunnet Göteborg” – Ölhallen 7:an i Göteborg.