4 knep för optimalt öl- och matmatchande

Det är lätt, roligt och uppskattat att kombinera öl till mat. Och det är ingen slump att ölet kommer till sin rätt vid nästan alla de rätter som anses omöjliga att kombinera med andra drycker, exempelvis vin. Här är fyra knep som garanterar dig en lyckad smakkombo.

Öl är världens bästa matkompis. Det finns ingen annan dryck där det enklare går att få till smakmagin där ett plus ett blir tre. Det beror bland annat på att alkoholen och syran ofta är relativt låg och att ölets maltkropp möter sötma i maten på ett fint sätt. Det gör att smakkrockarna, som vinet tampas med, i regel uteblir – och med hjälp av några snabba och enkla grundregler är det dessutom lätt att göra rätt.

 

1. SPEGLA SMAKINTENSITETEN

Steg ett är att välja ett öl som är lika smakintensivt som maten, för att båda parter ska komma till tals. För många är det då enklare att utgå från maten – hur mycket smakar den? En traditionellt kryddad maträtt matchas med ett medelfylligt öl. Är du osäker på ölets fyllighet är ett knep är att använda Systembolagets smakcirklar för att hitta motsvarande fyllighet.

 

2. BESKAN

Beskan är till stor hjälp och lättar upp upp maten på ett effektivt sätt. Ett beskt öl vill ha feta och salta, eller feta och syrliga maträtter. Då mildras beskan och ölets fruktighet träder fram på ett behagligt vis, samtidigt som maten upplevs som mindre fet. Beska ska dock undvikas till starka, chiliheta rätter och allt för söta rätter.

 

3. KONTRASTTRICKET

En mörkt rostad maltkropp kontrasteras på ett positivt sätt både mot sälta och sötma, vilket lyfter helheten. Prova ett mörkt torrt öl, som en dry stout eller en porter, till allt från skaldjur till ostar och desserter. Undvik dock smaksatt och alltför alkoholstarkt svart öl.

 

4. GEMENSAMMA SMAKNÄMNARE

För att få till en riktig superkombo kan du addera gemensamma smaknämnare: Har ölet en örtig humleprofil? Då kan du addera lite extra örter till såsen. Har du pressad citron över den grillade fisken? Välj en ljusare ale med citrustoner. Är brynt smör smaksättaren? Välj ett öl med karamellknäckig maltkropp. Är ytan grillad eller nästan bränd? Välj ett öl med ännu hårdare maltrostning.

 

Förra veckans lista: 

• 4 svenska öl med genial design