“Med smak av ett svunnet Göteborg”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Ölhallen 7:an i Göteborg. 

Det är fredag lunch och klockan ska snart slå elva. Utanför Ölhallen 7:an nära Kungstorget i Göteborg har redan en liten skara stammisar samlats, trots att det är tio minuter kvar till öppning. De huttrar i kylan och tjötar på göteborgskt manér. Idag är det bara tre gubbar som står där. På lördagarna brukar det vara betydligt fler som otåligt väntar på att få komma in.

 

Några meter längre bort utanför den inhägnade uteserveringen står en kvinna och röker. Hon vet mycket väl att hon inte får gå närmare med cigaretten i handen så hon småskriker snarare än pratar för att ändå få vara en del av diskussionen. Stämningen är uppsluppen. De känner alla varandra på det där sättet man gör efter många år med en gemensam träffpunkt som främsta koppling.

 

Så slutligen slår klockan elva och ägaren Yannick Arcangioli låser upp dörren. Samtidigt ansluter ytterligare några herrar till samlingen. Kvart över är stället så gott som fullt och ljudnivån uppskruvad och brötig. En stammis som inte synts till på några veckor på grund av sjukdom välkomnas glatt tillbaka av sina vänner. Det vill säga mer eller mindre alla.

 

Ölhallen 7:an är en institution i Göteborg. Stället öppnade år 1900 av August och Alida Andersson. Krogen drevs sedan av familjen Andersson i tre generationer fram till 1981. Då såldes den till en man som tänkte göra kinakrog av stället, vilket var högsta mode vid tidpunkten. När ryktena om det började florera blev folk upprörda så till den grad att den nya ägaren snart insåg att det var lönlöst och sålde därför snabbt vidare lokalen. Idag är det Walter Arcangioli och hans son Yannick som äger Sjuans. Även om man som de själva säger ”inte äger Sjuans, man förvaltar den.” Ambitionen är att ingenting ska förändras. Det är vi tacksamma för.

 

Ölhallen 7:an, eller Sjuans ölhall, eller Sjuans är en rest av det gamla slagets pilsnerkafé som var oerhört vanliga runt det förrförra sekelskiftet, och som fanns kvar ända fram till 1970-talet då de slog igen ett efter ett till förmån för irländska pubar och sportbarer. Mycket av inredningen på Sjuans har stått där i generationer. Golvet har inte bytts sedan huset byggdes år 1850, stolar och bord är från 1920-talet. Nyligen tvingades man motvilligt byta bardiskens skiva då den slagit sig så till den grad att ölglasen välte.

 

Runt omkring i hela lokalen hänger tecknade porträtt av bortgångna stammisar. Uppe i hörnet hänger två GAIS-tröjor för att hedra paret Emelie och Per. Båda med siffran 04 på ryggen. De försvann i tsunamin 2004. Antalet historier och livsöden är lika många som antalet porträtt. Många är för länge sedan bortglömda, men hänger kvar på väggen ändå och har därifrån bevittnat två världskrig, två pandemier och otaliga regeringsskiften passera.

 

Ölhallen 7:an är unik ur många hänseenden, men ett sticker ut särskilt. Det är nämligen det enda stället i Sverige som har ett särskilt öltillstånd. Det innebär att de inte säljer vare sig sprit eller vin. Bara öl. I gengäld har de undsluppit matservering vilket ju annars är krav för att få sälja alkohol. Den enda mat du kan hitta är den korv, köttbullar, ostar och baguetter som dukas upp på fredagar och lördagar och som gästerna utan kostnad får förse sig med.

 

Till Ölhallen 7:an går man inte för att dricka spännande nya ölsorter från små bryggerier. De allra flesta här dricker Falcon, andra Guinness. Till Sjuan går man för atmosfärens skull. Här dricker man öl utan att tänka alltför mycket på själva ölet. Hit går man för att få en smak av ett svunnet Göteborg, eller Sverige. Ingen annanstans i staden gör smeknamnet Lilla London mer rätt för sig än här. För likt på en gemytlig brittisk pub kan du slå dig ned på vilken ledig stol som helst och det dröjer aldrig länge förrän du är i samtal med de andra gästerna om livets stora och små angelägenheter. Inte sällan kretsar samtalet till slut om GAIS, eller möjligen Frölunda.

 

Nästa gång du besöker Göteborg, passa då på att verkligen vara i Göteborg; innan du beger dig vidare till någon av de välkända hantverksbryggeriernas barer.

 

Förra veckans ölställe:

• Kom som du är – varje gång du passerar, Åre Ölkafé, Åre