Enkät: S:t Eriks vill ha differentierad skatt

Beernews har frågat ett antal svenska bryggerier om både året som gått och året som kommer. Här kan du se svaren från Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri.

1. Vad var det bästa med 2016 för ditt bryggeri?

Den fantastiska responsen vi fått på våra öl från kunder, journalister, bokförfattare, bloggare osv. Jag är en perfektionist som sällan är nöjd. Så att få den responsen är fantastiskt peppande. Att vi dessutom tack vare stora investeringar 2015/2016 äntligen kommit ikapp kapacitetsmässigt är fantastiskt skönt. Vi har äntligen kapacitet att börja leka lite mera och först ut i år var bla S:t Eriks Capital IPA och S:t Eriks Hoppy Lager. Några öl som jag länge velat göra.

2. Vad är det viktigaste för ditt bryggeri under 2017?

Kanske inte det viktigaste, men absolut det vi ser mest fram emot, att trimma in nya centrifugen. Det kommer att leda till en av de sakerna vi tycker är viktigast på vårt bryggeri, nämligen att ständigt höja kvaliteten på våra öl.

3. Hur mycket öl producerar ni under 2016 och vad tror du att ni producerar under 2017?

Det har blivit väldigt många sköna liter och vi ser såklart fram emot en ökning nästa år!

4. Vilken är den viktigaste frågan för svenska bryggerier under 2017?

Differentierad alkoholskatt i den meningen att de första producerade tex tre miljoner liter så skall alkoholskatten vara lägre, för alla producenter stora som små. Varför inte göra den branschöverskridande och säga X antal liter omvandlat till ren alkohol? Då kan vi lobba tillsammans med våra vänner mjöd, vin och spritproducenter också.

5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri under 2016?

Stigberget.

6. Vilken var Sveriges bästa öl under 2016?

Åbro Bryggmästarens Samma Claus & Stigbergets Gbg Beer Week IPA