S:t Eriks hade premiär för tyskt samarbete

Bildspel

Bild 1 av 6

Mattias Ebner och Johannes Weiß från Weihenstephaner firade det nya ölet tillsammans med Stene Isacsson på Zum Franziskaner.

 

Tyska bryggare var en viktig del när svenskt öl växte sig starkare under 1800-talet. Men det tysk-svensk samarbetet finns även i dag, det visar S:t Eriks och Weihenstephaner.

Med ölet BSF Lager har de båda samarbetet och skapat ett lageröl som hade sin premiär i torsdags.

– När jag brygger klassisk öl vill jag att dess rötter ska vara förankrade i traditionen samtidigt som de också ska vara moderna. När jag för första gången fick smaka testbatchen tänkte jag: den här är riktigt, riktigt trevlig, äntligen! Efter så lång tids planerande, var det fantastiskt att äntligen få ha ölet i sin hand. Vi kallar den för most ambitious lager we have done, säger David Peuriere, huvudbryggare på S:t Eriks Bryggeri.

Den tyska kopplingen till S:t Eriks fanns redan 1860-talet, då den tidens bryggeri hade en tysk bryggmästare. Frans Heiss var en viktig del av den utvecklingen och nu är det tyskt samarbete som gäller igen.

Premiärfesten för BSF Lager hölls på Zum Franziskaner och det var många som ville prova dagen före releasen på Systembolaget. För tyska Weihenstephaner har hela resan med bryggning och premiärfest varit givande.

– När David och jag möttes för första gången blev vi överraskade av vilken matchning det finns mellan våra varumärken. Vi tycker att S.t Eriks har en riktigt bra portfolio och är duktiga på moderna bryggmetoder, säger Mattias Ebner, bryggare och brand ambassador för Weihenstephaner.

Vid bryggningen användes också en helt ny humle med namnet Hull 89/02/25.

-Denna humle har en rundare och mer blommig humlearom än traditionell Hallertauhumle. I ölet har vi förutom humlen från Hallertau använt tysk färskjäst mendetär bryggtoch tappati Sverige, på svensk malt och vatten, säger David Peuriere.