Enkät: Bengt vill nå de lokala öldrickarna

Bengt Mattsson hoppas att i större utsträckning nå ut till de lokala öldrickarna under nästa år. Foto: Privat.

Året närmar sig sitt slut och ett nytt år ska ta över. Precis som i fjol låter vi svenska bryggare sammanfatta det gångna året och titta in i nästa år.

2017 har varit ett år då hantverksbryggarna och ölfestivalerna blev allt fler. Vi lät ett antal svenska bryggare svara på frågor om hur deras år har varit och vad de tror om nästa år. 

Först ut är Bengt Mattsson på Skebo Bruksbryggeri.

1. Vad var det bästa som hände för ert bryggeri/företag under 2017?

Inga direkta toppar, att driva ett enmansbryggeri och klara av logistiken med produktion, försäljning, distribution och pappersarbete är jobb sju dar i veckan, toppen är väl att det funkar. Och det faktum att all den öl man producerar konsumeras där ute, det är väl det bästa som kan hända en bryggare!

Sen var det trevligt att se att Tim Webb uppmärksammade Herrgårdsportern i sin nya utgåva av ”The Pocket Beer Book – The World’s Best Beers”.

2. Vad blir era största satsningar eller förändringar i verksamheten under 2018?

Har efter elva år ett ganska väl inarbetat koncept idag, vad man skulle vilja är väl att Skebo-ölen skulle hitta hem i de lokala krogarna i Roslagen, idag skeppas merparten ut till pubar och restauranger i Stockholm. Att rospiggar dricker vår öl ser vi ju på försäljningen i de lokala systembutikerna. Så det kan vara ett projekt för 2018.

3. Hur mycket öl producerade ni 2017 och hur mycket räknar ni med att producera under 2018?

2017: 50 000 liter: 2018: bör landa i samma härad.

4. Vilken fråga tror du blir viktigast för svenska bryggerier under 2018?

Mycket kan hända som påverkar småbryggeriernas situation under året. Så länge vi var få och låg under radarn gjorde inte De Stora aktörerna så mycket men nu vill dom gärna ha tillbaka sina marknadsandelar – en global företeelse, belystes mycket bra i Ölfrämjandets senaste nummer av Maltesen.

Gårdsförsäljning, om det blir verklighet kan det förstås gynna somliga men risken är då att Systembolaget skrotar TSLS-sortimentet som nog konstruerades för att ta udden av tankarna kring gårdsförsäljning. Vad händer med öl-Sverige då? Idag säljer jag cirka 20 000 liter om året till Systembolagets TSLS-hyllor. Försvinner det och man hänvisas till beställningssortimentet är gårdsförsäljning en rätt usel ersättare. Systembolaget gör ingenting för att vara snälla mot oss små leverantörer.

Sen undrar jag hur Systembolaget som värnar om Monopolet i sin tur oblygt konkurrerar med dagligvaruhandeln genom att sälja alkoholfria drycker. Låt Ica, Coop och de andra sköta det alkoholfria så frigörs hyllmetrar i systembutikerna för kvalitetsöl från svenska småbryggerier.

5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri 2017?

Har stått med huvudet i mäskpannan den mesta vakna tiden så det vore rätt omdömeslöst att utse ett bästa bryggeri när jag inte har haft tid att prova så mycket. Aledrickare som jag är måste jag dock erkänna att jag druckit jäkligt bra lageröl från Nynäs, Oppigårds och Nils-Oscar under året.

Trevligast var nog i alla fall en bekant som köpte en säck malt av mej i somras, han hade en gång fått ett recept på gotlandsdricka av en äldre dam på Kalkstens-Hawaii och ville prova att brygga det till sin 70-årsfest. Okej, om jag får ett smakprov sa jag. Han rökte en del av malten i en egenkonstruerad rök, använde egenodlad humle och gjorde, på sitt livs första försök, en helt underbar elegant brygd. Maltig, balanserad rökighet, ren & fräsch. Så svårt är det tydligen inte att vara bryggare…