Coppersmith tar sikte på miljonproduktion

Petri Karhukorpi och hans Coppersmith spänner bågen rejält. Nästa år ska det bryggas en miljon liter öl på anläggningen i Västerås.

Karhukorpi startade sitt bryggeri under sommaren 2014 och har hela tiden varit tydlig med att han vill satsa rejält. 2017 hamnar man på en produktion på cirka 500 000 liter på bryggeriet.

– Vi trodde från början att vi skulle nå högre i år, men vi har byggt om ganska mycket och det har gått ut över produktionen. Vi har byggt ut och installerat en del ny utrustning.

Han ser de investeringar som en grund för att ta ett stort steg framåt under 2018.

– Nu har vi ett bryggeri som kan nå en miljon liter på ett år och det är också vår målsättning.

Bryggeriet skapar inte bara öl åt det egna varumärket. Det mesta av Slottskällans öl bryggs numera i Västerås och ytterligare ett antal bryggerier tar fram sin öl hos Coppersmith.

Utöver den egna produktionen kommer Karhukorpi under nästa år att starta ett importbolag, som blir en ny ölsatsning för företaget.

I dag finns åtta personer anställda på bryggeriet, och de hade varit fler om inte årets investeringar hade automatiserat och effektiviserat delar av produktionen.

Fortfarande finns också en plan på att återlansera Slottskällan i Uppsala. Planen tidigare har varit att starta en bryggeripub i Slottskällans namn. Under den senaste tiden har det hänt en hel del på ölscenen i Uppsala med både nya bryggerier och nya pubar.

– Vi är aldrig rädda för konkurrens. Och vi mindre bryggerier konkurrerar inte med varandra, säger Karhukorpi.