En ny generation kan rädda krogbranschen

Oskar Svanström på Bishops Arms. tror att krogbranschen behöver locka en ny generation och sedan se till att investera ordentligt i de personerna. Foto: Ronny Karlsson.

De gick från permitteringar till personalbrist över ett år. Oskar Svanström på Bishops Arms tror att en ny generation behöver läras upp för att klara av bemanningen i framtiden.

 

Med 40 restauranger runt om i Sverige har Bishops Arms haft en utmanande tid under pandemin. Men problemen har förändrats snabbt den senaste tiden.

– Vi gick från många permitteringar till i princip noll över en natt vid månadsskiftet. Nu är det tufft att få tag på tillräckligt med personal, säger Svanström.

Han säger att det är tre faktorer som nu samtidigt skapar problemen. Förändringen kom med kort varsel, det skedde mitt i semesterperioden och dessutom har 80 000 personer bytt bransch under pandemin.

– Förra sommaren var det många som fick tillbaka sina jobb för att sedan bli av med jobbet igen under vintern. Har det blivit så två gånger tänker man sig nog för innan man tar ett nytt jobb, tror Svanström.

Han ser hur många som tidigare valt att jobba på restaurang nu istället har sökt sig till till exempel skolkök och dagligvaruhandeln, där jobben känns tryggare.

Svanström berättar att Bishops Arms barer påverkats väldigt olika under sommarens förändringar. De med stora uteserveringar är i akut behov av ny personal, medan de som inte har uteserveringar klarar sig bättre.

– Vi har tjänster som står tomma nu. Det krävs uppoffringar både av de anställda och barcheferna för att få det att gå runt. Jag är otroligt tacksam för hur de ställer upp, men de behöver backning. Vi kan inte slita ut dom.

Han tror att de som nu lämnat branschen är förlorade för gott. I stället väntar ett stort arbete med att hitta nya människor som vill jobba på landets barer och restauranger.

– Jag tror att vi måste hitta en ny generation och sedan lära upp dom. Det är viktigt med en bra service, det förväntar sig kunderna när de kommer till oss. Samtidigt har det funnits en förståelse hos våra gäster när allt har förändrats så snabbt.

Bishops Arms har fortfarande barer där man inte är tillbaka på ordinarie öppettider, och det beror på att det inte går att hitta tillräckligt många som vill jobba.

– Vi vill förstås öppna upp, men vi kan inte göra det på ett dåligt sätt.

Svanström menar att krogbranschen alltid varit en bransch där folk kommer och går men han ser gärna att de som börjar jobba stannar kvar länge.

Elite Hotels, som äger Bishops Arms har lanserat ett program för att engagera personalen mer och få dem att stanna längre på sin arbetsplats. Under hösten kommer även Bishops Arms att jobba med det programmet.

– Kanske försvinner oron för att jobba i branschen när alla restriktioner är borta. Vi är så tacksamma för att gästerna finns där och att de vill komma till oss. Jag har varit med så länge att jag vet att det brukar lösa sig. Men det är viktigt för oss framöver att jobba med hur vi når nya människor som vill jobba hos oss, och hur vi sedan investerar i dom, säger Svanström.