En har blivit två när Danko Beer nysatsar

Bildspel

Bild 1 av 5

Svante Ericsson är numera med i satsningen på Danko Beer och det har hjälpt Tomas Danko att få ny inspiration.

 

En av dom är ny som bryggare. Den andra betydligt mer erfaren. Nu ska Svante Ericsson och Tomas Danko se till att Danko Beer ska synas mer på Stockholmskrogar i fortsättningen.

Danko Beer har funnits i några år och i en tidigare fas var det bryggning i Belgien och hos Struise som gällde för Tomas Danko.

Därefter blev det en paus men nu är satsningen i gång på hemmaplan i Sundbyberg och nu finns även Svante Ericsson med.

– Jag flyttade till Sumpan för fem år sedan och då började vi att umgås, säger Danko och Ericsson fyller i.

– Men det här med bryggeriet liksom bara hände.

Lokalen användes tidigare av Rocksolid Brewing, och därefter var det hembryggare som hyrde utrustningen i en källarlokal i Sundbyberg. Men sedan december har duon haft tillgång till lokalen.

Noga med processer

Bryggverket är på 300 liter men målet är inte att det ska användas så mycket som möjligt.

– Vi är väldigt noga med rengöring och processer och vill att ölet ska ligga på tank ganska länge. Vi skulle kunna brygga 15000 liter öl på den här utrustningen, men är nöjda om det blir 7000 på ett år, säger Danko.

Hans rutin har varit viktig när verksamheten har byggts upp. Det är ordning och reda i bryggeriet och man har till exempel lagt ordentligt med pengar på detaljer som kopplingar till slangar och annat.

Fokus när det gäller ölen så här långt har legat på lager och belgiskt. Mottagandet har varit väldigt positivt.

– Vi får bra betyg på Untappd för ölstilar som normalt inte hyllas så mycket. Det är förstås kul, säger Danko.

För Svante Ericsson är det förstås också ett perfekt läge att komma in i bryggarbranchen med en rutinerad kollega.

– Jag var mest bra på att dricka öl tidigare. Sedan bryggde vi tillsammans till min 50-årsskiva och sedan blev det så här. Det är jätteroligt och jag lär mig nya saker varje gång vi brygger.

Behöll namnet

Namnet Danko Beer valde de att behålla trots att konstellationen nu är annorlunda med Svante Ericsson som en av delägarna.

– Det är ändå ett varumärke som en del känner igen och jag har ju synts i lite olika sammanhang. Vi brygger tillsammans men har behållt mitt namn, säger Danko.

Även för honom har det varit en läroperiod med en bryggutrustning som han behövde bekanta sig med.

– Vi flyttade om ganska mycket här när vi tog över och nu är det en period när vi jobbar med alla processer. Vi brygger en del one-offs som liknar våra basöl för att vi ska lära oss.

Starten har varit riktigt bra när det gäller intresset och det har inte varit några problem att bli av med den öl som producerats.

– Varje batch är slutsåld på en vecka och det känns bra.

Glädjen tillbaka

Ett sätt att få upp volymen är att samarbeta med andra bryggerier. Ett par collabs har gjorts med andra Stockholmbryggerier och fler ska det bli.

Men ambitionen är inte att skapa något stort företag som producerar massor med öl.

– Vi har båda andra jobb även om det här också nästan blir ett heltidsjobb. Om vi skulle växa ställs också högre krav på att producera. Vi är ganska nöjda med att ha det som vi har det nu, säger Danko.

Däremot är glädjen tillbaka hos honom och med nya partnern får han också sällskap i satsningen på bryggeriet.

– Jag tappade nog lite inspiration när saker och ting drog ut på tiden tidigare, även om det inte var någons fel. Nu är det sjukt mycket roligare när vi är två så det är absolut en nystart.