En halv miljon försvann för Centralbryggeriet

Viktor Hansen hade glatt sig åt kickstartpengarna, men glädjen blev inte långvarig. Foto: Ronny Karlsson

I våras gladde sig Centralbryggeriet åt 500 000 kronor i kickstartpengar från Linköpings kommun. Men glädjen varade inte så länge.

Meningen var att Centralbryggeriet skulle arrangera en oktoberfest vid sina nya lokaler efter flytten i höst. Men nu blir det alltså inget av med det.

Dels är flytten försenad, dels har det kommunala projektet överklagats av ett annat företag, som inte hade fått några pengar, och resultatet blev att pengarna drogs in efter tingsrättens dom.

– Den som överklagade ansåg att kommunen inte fick gå in och hjälpa enskilda företag, säger Viktor Hansen på Centralbryggeriet.

– Det känns lite surt. Vi hade tagit in andra företag och jobbat hårt med vår ansökan.

Han berättar att det funnits tankar på att gå vidare i den juridiska processen, men att kommunen avstått med tanke på att den tid det skulle ha tagit skulle göra att hela idén med projektet som ett coronastöd hade fallit.

Precis som förra sommaren har varmare dagar inneburit bättre affärer för Centralbryggeriet.

Viktor Hansen har inte gett upp tanken på att ändå köra en oktoberfest i framtiden, men i år säger han att det kanske blir en julfest istället när väl bryggeriet är på plats i centrala Linköping.

Viktor Hansen berättar att pengarna hade behövts. Bryggeriets likvida medel har tagit en del stryk under pandemin. Men han tror ändå att det ljusnar framöver. Sommaren har varit bra.

– Det tog fart igen när sommaren kom, precis som förra året. Men vi får hoppas att det inte blir en ny covidvåg, som förra hösten då det sjönk rejält. Kommer det inte fler restriktioner tror jag att det ska kunna rulla på.

En annan anledning till optimism är det nya läge som bryggeriet får efter flytten.

– Vi kommer att kunna ha mycket mer publika event i ett attraktivt läge, som jag tror att vi kommer att se en effekt av tillsammans med det faktum att vi ligger granne med en restaurang, avslutar Viktor Hansen.