Centralbryggeriet ska äntligen bli centralt

Nu är det dags för Viktor Hansen att flytta från det industriområde som Centralbryggeriet finns i idag till en centralare plats i Linköping. Foto: Ronny Karlsson

Centralbryggeriet lämnar industriområdet som det legat i sen bryggeriet startade och hamnar nu där man ville vara hela tiden: Ett slakthus i centralt i Linköping.

Det är ett fin gammal slakterilokal i tegel som Centralbryggeriet nu hamnar i. Och en miljö i utveckling. Vägg i vägg finns en restaurang.

– Vi kollade på det redan när vi startade för åtta år sen, men då kunde vi inte få dispens från detaljplanen. Nu har vi fått det efter att ha jobbat med det ett par år, säger Viktor Hansen på Centralbryggeriet.

– Vi är lite off nu och fördelen är att vi hamnar mycket mer centralt. Det öppnar för nya möjligheter. Bland annat har vi sett en markant ökning av digitala provningar under pandemin, så vi ska bygga upp en digital provningsstudio. Vi tror att intresset kommer att finnas kvar sen.

Dessutom kommer man få mer utrymme för fysiska provningar och butiken.

De nya lokalerna kommer att bli ungefär lika stora som de befintliga och vara klara för inflyttning sent i höst. Viktor Hansen kan inte säga än när första batchen bryggs där.

– Kanske en bit in på 2022, men om man tänker lite positivt kanske vi är igång redan i år, säger han.

Tankarna hänger med till de nya lokalerna, men Viktor Hansen berättar att fler ska köpas in också.

Att flytta ett bryggeri i de tuffa tider som råder kan vara ekonomiskt utmanande. Det är inte bara själva flytten som kostar, även produktionsbortfall måste räknas in. Och Centralbryggeriet hade inte sitt bästa år 2020.

– Det finns olika grader i helvetet, så det kunde ha varit värre. Vi tappade i stort sett all fatförsäljning, men vi ökade lite på Systembolaget och mycket på folköl. Totalt producerade vi 70 000 förra året vilket var 30 000 liter mindre än 2019, berättar Viktor Hansen.

Då är ett kommunalt tillskott på 500 000 välkommet, för det har Centralbryggeriet fått. Linköpings kommun har dragit igång projektet Kickstart Linköping, där tio miljoner ska delas ut till olika företag för att utveckla staden som besöksmål.

– Vi jobbarde hårt med vår ansökan och fick igenom det. Det var bara ett företag av fyra som fick det. Så vi får 500 000 kronor, det är välkommet. Men det innebär en del motkrav som vi måste uppfylla, så vi får en viss procent innan och resterande när vi visat vad vi har gjort för pengarna.

Någon bryggpub planeras inte i de nya lokalerna, men med en restaurang vägg i vägg kan man lösa det på annat sätt.

– Vi kommer att sälja vår öl i restaurangen. De har en väldigt schysst pub och det kommer att vara glasade väggar mot bryggeriet.