Dyrt att samarbeta för finska bryggerier

De båda bryggerierna i Finland började att samarbeta. Då tyckte Skatteverket att de inte längre var mikrobryggerier, vilket leder till stora kostnadsökningar.

Det handlar om Bryggeri Helsinki och Lammin Sahti som jobbar nära varandra. Lammin Sahti har köpt tio procent av Bryggeri Helsinki, men de båda driver sina separata verksamheter även i fortsättningen.

Men nu säger Skatteverket att delägandet gör att bryggerierna inte längre är oberoende. Det ger 50 procent högre skatt för Bryggeri Helsinki, vilket innebär flera hundratusen varje år.

– Det är en skrämmande utveckling. Vi vet inte hur det kommer att gå i framtiden, när juristerna säger att allting är okej medan skattmasen säger att vi gjort fel, säger Pekka Kääriäinen, styrelseordförande i Bryggeri Helsinki, till Svenska YLE.

EU:s rekommendationer säger att små företag som ses som oberoende om de mindre än 25 procent har andra ägare. Men det struntar den finska skattemyndigheten i.

– Kommissionens rekommendation påverkar inte hur bryggeriers oberoende definieras i den finska alkohollagstiftningen, säger överinspektör Pia Halmi på Skattemyndigheten.

Kääriäninen kommer nu att driva frågan vidare till förvaltningsdomstolen.