Cantillon är en favorit för Nan

SOMMAR 2018

Nan Albertson driver sitt eget företag som hjlper svenska bryggerier med kvalitet. Här är hennes svar på våra sommarfrågor.

En kriek för 28 år sedan, det är ett av Albertsons bästa ölminnen. Här kan du läsa alla hennes svar.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Jag disputerade en vacker dag i juni 1990. Det firas såklart med fest som alla kompisar och kollegor på institutionen hjälper till med. Jag valde att bjuda på en kriek Lambic på Botaniska trädgården. Vilken dag! Jag hade träningsvärk i kindmusklerna för att jag hade lett så många timmar i sträck, jag var äntligen färdig med en lååång utbildning, jag hade klarat av att försvara min avhandling galant, och jag fick smaka och introducera kriek till många som aldrig hade smakat den förut.

Kort sagt, en kriek en sommardag är svårslaget.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Mitt favoritbryggeri som jag hälsat på är Cantillon i Bryssel. Ölen som produceras där är fantastiskt goda, och det är otroligt att se med egna ögon träkärlen, fruktpressarna och den gamla mekaniken som tillsammans åstadkommer de goda bryggderna. Spindelväven får vara kvar i taket, som tillsammans med de öppna fönstren bjuder på sin vildjäst till de öppna jäskarlen. Sen finns det en och annan helvägg med flaskor på lagring… Ja, helhetsintrycket är stort.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Enligt föreningen Svenska Bryggerier finns det 340 stycken 2017. Jag tror att försäljningrutinerna i Sverige är det som begränsar antalet. Om vi kan få igenom gårdsförsäljning tror jag att fler småbryggerier kan klara sig bättre. I så fall kan vi kanske se en ökning med ett femtiotal bryggerier.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Jag tycker att en hefeweizen med citron slår det mesta en varm sommardag. Lätt och uppfriskande, inte så alkoholstark så jag kan släcka min törst, det vill säga dricka mycket utan att ramla av stolen. Wunderbar!

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– Jag dricker gärna en öl med Simona Giertz. Hon bygger robotar, till exempel. en som automatiskt serverar öl:

https://www.youtube.com/watch?v=lft0TcJVdm4.

Simona är en inspirerande person som blandar teknik och glädje, och visar hur kul livet är om man är lite nyfiken och lekfull. Hon är svenska men bor och verkar oftast i Kalifornien, så ja, helst vill jag dricka en öl med henne där, gärna på The Rare Barrel i Berkeley. Där har jag inte varit ännu, men jag har hört att det är kalas för surölsälskare.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Jag har haft lyckan att få vara med på CBC (Copenhagen Beer Celebration) numera MBCC (Mikkeller Beer Celebration Copenhagen) rätt många gånger. Från starten i mysiga men omöjligt högljudda Spartahallen då en också kunde gå på föreläsningar. Det är alltid mer öl att smaka på än jag någonsin kommer att orka. Det är bra att gå med kompisar så att en kan smaka ”lite” av varandras öl också. Och Köpenhamn är en trevlig ölstad med alla bottle shops och trevliga ölställen. Numera blir det en tidig session, istället för alla, jag märker att mina smaklökar blir alldeles trötta.