Duon som utmanar Omnipollo i toppen

Bildspel

Bild 3 av 3

Hannes Gruber är stolt över att Nerdbrewing rankas som Sveriges nästa bästa bryggeri på Untappd.


 

De är riktigt små. Och riktigt bra. Möt duon bakom Nerdbrewing, Malmöbryggeriet som utmanar Omnipollo om att vara bäst i Sverige.

Det är statistik från appen Untappd som visar att Nerdbrewing rankas som Sveriges näst bästa bryggeri. Bara Omnipollo har fått högre betyg för sina öl.
– Det är kanonskoj. Det känns helt okej att ligga tvåa bakom dom. Omnipollo är ju gudar inom detta, säger Hannes Gruber.
Han började som så många andra med att brygga öl hemma. Där blev det en hel del priser i tävlingar, och han fick flera gånger brygga på större bryggerier efter att ha vunnit hembryggartävlingar.
– Jag hade nog tänkt en del på att satsa vidare, men behövde en push för att komma i gång, säger Gruber.

En av de som pushade var Karin Carlsson, som är den andra halvan av Nerdbrewing. Tillsammans startade de bryggeriet och startade företaget i december 2014.

– Vi hade känt varandra via ölen ganska länge och till slut tyckte jag att det var dags att göra nåot mer, säger hon.
Ölen bryggs till största delen hos South Plains, även om deras grannar i Lilla Ölfabriken också funnits med i bilden.
– Den första bryggningen gjorde vi hos South Plains, men drog slangar via ventilationen in till Lilla Ölfabriken där ölet lades på tank, minns Gruber.
Produktion är fortfarande så liten som 2000 liter på ett år.
– Mycket av ölen blir bara 20 eller 40 liter. Vi brygger lite större mängder i bland, säger Karin Carlsson.

De jobbar båda heltid inom IT-branschen och trivs bra där. Någon heltidssatsning är inte på gång.

– Jag tycker att mitt jobb är jäkligt kul. Samtidigt är jag lite sugen på att gå ner lite i tid för att hinna med att brygga lite mer. Det skulle räcka med att vara ledig ett par dagar i månaden, nu blir det många kvällar och helger som går åt, säger Gruber.
Duon ser det också som en fördel att ha jobb vid sidan av, eftersom det bidrar till att man kan ta ut svängarna lite mer.
– Vi behöver inte brygga en pale ale som vi måste sälja massor av. Det är ganska skönt att bara ha det här som en hobby, säger Hannes Gruber
Deras öl säljs ofta på krogar i Malmö, men via danska Boxbeers har de också fått spridning runt om i världen.
Framöver är målet att åtminstone öka på produktionen lite, utan att tumma på kvaliteten.
– Den vanligaste frågan vi får är om vi finns på Systembolaget. Det är kanske ett litet mål att hamna där i framtiden, säger Gruber.