Dugges tvingas bygga helt nytt brygghus

Dugges ser ut att behöva en helt ny bryggeribyggnad. Fuktskadorna i taket på nuvarande byggnad är så allvarliga att det inte går att återställa.

Det var i samband med Dugges expansion i bryggerilokalen i Landvetter som problemen upptäcktes. Bland annat har ett tak höjts och det var då man hittade fuktskadorna.
Nu planeras för att bygga ett helt nytt brygghus över det befintliga huset. När det bygget är klart ska sedan nuvarande bygge rivas. Skadorna är så allvarliga att det inte bedöms meningsfullt att fixa nuvarande tak.
– Vi har ingen aning om när det här är klart, högsta prioritet för oss är att vi ska klara produktionen utan problem, säger grundaren Mikael Engström.
Fuktproblemen finns i hela taket och ställer förstås till stora problem. Från Dugges sida försöker man nu även se positivt på den uppkomna situationen.
– Man blir lite chockad och matt först när man får veta sådana här saker. Men kanske blir det bra i slutändan. Vi har 5,6 meters takhöjd som högst i dag. Om det byggs nytt vill vi ha åtta meter som lägst. Det ger oss helt andra möjligheter, säger Engström.
Bland annat kan det då installeras större jästankar och det skapas möjligheter att bygga ett andra plan i huset, där det bland annat kan bli större kontorsytor.

– Vi skulle ha haft hela expansionen klar till sommaren, men nu vet vi ingenting. Men om allt löser sig på bästa sätt kommer vi att få fantastiska lokaler i framtiden. Det kanske kommer ut något bra av detta i slutändan, säger Engström.

Dugges har satsat sju miljoner på den expansion som på sikt ska kunna mer än fördubbla produktionen i bryggeriet. Från förra årets 800 000 liter kan man med nya tankar nå uppemot 1,8 miljoner liter öl per år. Nu lär expansionskostnaden öka, bland annat för att all el och belysning behöver göras om helt när ett nytt hus byggs.
På onsdag hålls ett byggmöte och därefter lär åtgärdsplanen vara mer konkret.
– Vi kommer att behöva ha bra planering för att produktionen kan hålla i gång även i ett sådant här stort projekt, säger Engström.