Drav blir djurmat hos 60 svenska bönder

100 ton drav per dag ska bli djurfoder när Spendrups ställer om sin produktion. Det ska hjälpa 60-tal bönder att få mat till sina djur.

Beernews har tidigare rapporterat om den svåra torkan och om dyra avgifter som hindrat bryggerier från att hjälpa lokala bönder med drav.

Spendrups har tidigare använt sitt drav som en energikälla i det cirkulära hållbarhetsarbete som görs på bryggeriet, men nu tänker man om.

– För att hjälpa bönderna över den här torkperioden ställer vi åter om vår energiförsörjning och ersätter draven genom att istället köpa träpellets. Det gör draven tillgänglig för de bönder som behöver foderersättning. Genom samarbetet med ett lokalt åkeri har vi möjlighet att leverera ca 100 ton drav per dag, berättar Helena Nylén, varuförsörjningschef på Spendrups.

Spendrups har satsat många miljoner på sin anläggning där dravet gjorts om till pellets och använts som energi i det egna bryggeriet. Men nu går alltså böndernas krisläge prioriteras under en period.

Omställningen görs i ett samarbete med Sveriges Nötköttsproducenter och det lokala åkeriet Grenhab. Dialog förs med cirka 60 bönder i en radie om 25 mil från bryggeriet i Grängesberg.

– I en extrem situation som sommarens torka måste alla hjälpa till. Vår personal i Grängesberg och på huvudkontoret i Vårby är djupt engagerade i detta. Alla jobbar intensivt för att komma igång med leveranserna så snart som möjligt, fortsätter Helena Nylén.

Bönder som vill köpa drav till sina djur uppmanas att kontakta Peter Landqvist på Grenhab Åkeri, 070-333 37 37 eller grenhab@telia.com.

Torkan i Sverige beskrivs som den värsta sedan 1955 och många bönder kan tvingas till nödslakt av djur då de inte får fram tillräckligt med föda. Dravet är fullt av näring och är ett bra foder för såväl kor som grisar.