Drack öl på jobbet – kan få en halv miljon

En spanjor kan få en rejäl ersättning för att han sparkades när han drack öl på jobbet. Foto: Pixabay.

Mannen drack åtskilliga öl på arbetstid och fick sparken. Men några bevis för att han varit full fanns inte och nu kan mannen få över en halv miljon i skadestånd.

 

Det är inte bra att dricka öl på arbetstid, det kan vi slå fast. Men i just det här fallet kan det ha lönat sig rejält.

Det är en man i Spanien som fått en rejäl ersättning efter att ha fått sparken från sitt jobb.

Mannen är elektriker och har haft sin anställning i 27 år innan han fick sparken i juli 2021.

I motiveringen stod det att mannen fick upprepade tillfällen druckit rejäla mängder alkohol på arbetstid, och därmed riskerat både sin och andra hälsa.

En privatdetektiv följde mannen och kunde bland annat bevisa att mannen börjat en av sina arbetsdagar med en drink i en bar vid halv nio på morgonen. Därefter blev det fyra burkar San Miguel till lunchen, där han också delade en enlitersflaska med Estrella med en vän. Under eftermiddagen och tidig kväll blev det sedan två öl till, innan han vid 18.30 körde tillbaka bilen till företagets bas.

En annan dag sågs han dela på totalt sju liter öl med en vän.

Men när ärendet hamnade i rätten slogs det alltså fast att mannen blivit felaktigt sparkad från sitt jobb. Man menade att det trots konsumtionen inte fanns bevis för att mannen hade varit påverkad eller berusad under de ovan nämnda dagarna.

Rätten menade också att mannen mestadels hade druckit sina öl när han haft paus från sitt arbete, och att det saknades bevis för att mannen misskött sitt arbete eller kört bilen på ett farligt sätt.

Företaget tvingas nu att antingen anställa mannen på nytt, eller ersätta honom med 47 000 euro, vilket motsvarar drygt 530 000 kronor.–-