Domartävling tillbaka på Stockholm Beer

Marianne Wallberg på Stockholm Beer & Whisky Festival

I höst blir det internationella domartävlingar igen på Stockholm Beer & Whisky Festival efter en pandemipaus på ett par år.

2020 blev det ingen festival i Stockholm och därmed heller ingen tävling. 2021 blev det festival, men ingen domartävling, utan bara en publiktävling via Untappd.

I höst däremot är det dags igen. Marianne Wallberg på Stockholm Beer planerar nu för höstens festival och då vill hon ha med tävlingen.

– Vi är en internationell mässa och har alltid varit det och då måste tävlingen vara det också, säger hon.

Så nu har förberedelserna börjat i en projektgrupp för att reda ut detaljerna.

– Vi måste följa utvecklingen i branschen och se vilka kategorier vi ska ha och det bestäms i den gruppen.

– Jag ser fram emot att sätta fart igen efter de här förbaskade två åren. Det har varit en tuff tid.

Även domarna ska utses och då handlar det inte bara om experter. Marianne berättar att de vill ha en bredd på de som bedömer ölen.

– Det är väldigt viktigt att blanda. Vi ska ha hembryggare, experter, utländska domare … en mix, så har vi alltid haft det.

Samtidigt är mycket annat som händer, företaget Nackastrandsmässan har döpts om till Arrangörerna i samband med att Marianne och de andra lämnar mässan för att jobba oberoende i stället.

Flytten går tillbaka till centrala Stockholm, där deras gamla kontor renoveras. Precis som Marianne själv.

– Jag opererades för hockeyhöft för 14 dagar sen, men slängde kryckorna och morfintabletterna efter en vecka. Jag vill inte äta sånt skräp i sex veckor.

Stockholm Beer & Whisky återgår till det normala i år och arrangeras därmed torsdag till lördag i två veckor med start vecka 39, det vill säga i slutet av september.

Förhoppningsvis innebär det även att antalet utställare återgår till det normala efter förra årets ganska begränsade festival.

– Det är många som har hört av sig, jag hör dagligen från utställare och besökare som längtar efter att komma tillbaka.