De vill ha samma provsmak i hela landet

Johan Håkansson och Mattias Grundström hoppas båda att beslutet om provsmakningar i Göteborg ska leda till likadana beslut i andra kommuner. Foto: Montage.

Låt provsmakningsbeslutet i Göteborg bli vägledande för resten av landet. Det tycker båda Alkoholgranskningsmannen och Sveriges Oberoende Småbryggerier.

Det var i går som Beernews kunde berätta om beslutet i Social resursnämnd i Göteborg. I fortsättningen är det tillåtet med åtta smakprov på vardera 15 centiliter på de bryggerier i Göteborg som har provsmakningsbarer.

Alkoholgranskningsmannen Mattias Grundström är aningen förvånad över att en så stor mängd öl tillåts, men ser positivt på att ett beslut har tagits.

– Framför allt är det bra att vi har kommit bort från tramset med en matsked. Viktigast är att vi ser en lösning på frågan, säger han.

Grundströmhoppas och tror att Göteborgs beslut kommer att få andra kommuner att göra likadant.

– Det känns viktigt är att det blir enhetligt åtminstone inom varje län, men helst över hela landet. Jag tror att andra kommuner brukar titta på Göteborg.

Även Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier, är glad över beslutet.

– Det känns väldigt positivt och det är en nivå som känns rimlig för alla när det gäller provsmakning, säger Håkansson.

Även han efterlyser en samsyn mellan olika kommuner när det gäller provsmakningsfrågan, och är glad att det nu finns ett genomarbetat underlag och ett beslut.

– Det ska vara skillnad mellan provsmak och vanliga barer. Men det är olyckligt när man drar olika slutsatser av lagen i olika kommuner, säger han.