Andersson sågar rapporten hon inte läst

Magdalena Andersson hade synpunkter på rapporten om differentierad alkoholskatt, trots att hon inte läst den. Foto: Montage.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte ha differentierad alkoholskatt i Sverige. Dessutom kritiserar hon rapporten från Sveriges Oberoende Bryggerier trots att hon inte läst den.

Det pratas en hel del om öl i den svenska riksdagen numera. Under torsdagen var det dags igen, då Tobias Andersson (SD) och Jan R Andersson (M) debatterade frågan om differentierad alkoholskatt med finansministern. Frågan väcktes efter att Sveriges Oberoende Småbryggerier tagit fram en rapport om differentierad alkoholskatt, bjudit in riksdagspolitiker till småbryggerier och även haft ett seminarium i riksdagen tidigare i höst.

Magdalena Andersson fokuserade under torsdagens debatt på den svenska alkoholpolitiken mer än näringspolitik och menade att högt pris leder till minskad konsumtion. Hon ser det också som ett problem att en skattesänkning skulle göra att även utländska småbryggerier skulle få samma lägre skatt.

– Jag har fortsatt oerhört svårt att förstå Tobias Anderssons resonemang, att man skulle ha en subvention till dom dyra produkter som de med högre inkomster har möjlighet att köpa och i stället ha en högre skatt på den alkohol som människor med vanliga inkomster kan köpa, sade Andersson under debatten.

Andersson antydde också att de siffror som finns i rapporten borde granskas, även om hon senare backade och sade att det var ett mer generellt antagande.

– Jag har inte läst rapporten och inte heller granskat siffrorna. Men siffrorna brukar vara bra att granska en extra gång av tjänstemän som inte är betalda av näringslivets organisationer, sade Andersson.

Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier, reagerade på hennes uttalanden, där finansministern också vid ett tillfälle menade att Sverigedemokraterna går näringslivets ärenden i stället för att företräda vanligt folk.

– Jag hade inga förhoppningar om att finansministern skulle nappa på detta förslag efter en interpellation från oppositionen, men jag hade åtminstone hoppats att hon skulle läsa rapporten och förstå att den i allra högsta grad kommer från “vanligt folk” nämligen alla vi småbryggare som sliter runt om i landet. Men det finns andra politiska vägar för den här frågan som jag bedömer som mer framkomliga, säger han.