De tror på framtiden trots tuffa branden

Olly Schmökel och Ricky Nagel tror på framtiden trots den allvarliga brand som drabbade deras lager tidigare i somras. Foto: Ronny Karlsson.

Branden slog ut det mesta. Men tyska Sudden Death har fått fint stöd bland annat från Sverige och målet är fortfarande att ha sitt eget bryggeri under nästa år.

 

Beernews berättade tidigare i somras om hur en brand drabbade Sudden Deaths anläggning i Tyskland. 17 juni var det som branden startade och bland annat förstördes 20 000 liter öl som skulle ut på marknaden.

– Branden startade i ett garage som är i samma fastighet och det spred sig. Det stora problemet var att det fanns asbest och det spreds giftig gas, säger Ricky Nagel, en av de två grundarna till företaget.

Det var hans kollega Olly Schmökel som var i närheten när branden startade. Det gjordes försök att rädda en del av ölen och utrustningen i lokalen, men räddningstjänsten kunde inte göra så mycket. En stor anledning till det var den bensin och de gastuber som fanns i det närliggande garaget.

– Polisen stängde av hela området. De sade att om branden upptäckts tio minuter senare hade det varit stor risk att människor omkommit. Nu får vi vara glada över att ingen skadades, säger Schmökel.

Man bedömer att värden för runt 900 000 kronor försvann för bryggeriet i branden. Cirka 300 000 kronor har man fått från försäkringsbolaget och det diskuteras nu om den ersättningen kan bli större.

– Men sådant kan ta flera år, säger Nagel.

Men som vanligt visade sig ölbranschen från sin bästa sida när krisen var ett faktum. Via gofundme.com har det kommit in runt 200 000 kronor från olika företag och privatpersoner som ville stötta företaget.

Dessutom har flera andra bryggerier ställt upp på olika sätt.

– Stigbergets kommer till exempel att ordna med en tidigare release av ett öl som vi har bryggt med dom. Det är fatlagrat och en del av den ölen ska komma ut på den tyska marknaden tidigare än planerat. Vi är väldigt tacksamma för allt stöd, säger Schmökel

Under förra veckan var de båda tyskarna på besök i Sverige. Man hann med ett evenemang i Karlstad och ett i Höganäs. men man hälsade också bland annat på hos Stigbergets och Duckpond i Göteborg.

Branden förstörde bland annat 20 000 liter öl för Sudden Death.

Under året har Sudden Death gjort klart de sista planerna för att skapa sitt eget bryggeri i Lübeck i norra Tyskland. De planerna förändras inte av branden.

– Den fastighetsägaren har ordnat fram ett nytt lager åt oss som vi kan använda under hösten och det ligger nära lokalen där vi ska ha vårt bryggeri och taproom.

De räknar med att klara krisen ekonomiskt även om det är tufft.

– Det är mest likviditeten som är svår, vi tappar all den vinst vi skulle ha gjort på ölen som skadades. Vi förlorar så klart pengar på det här, men det är som det är.

Den nya anläggningen ska förhoppningsvis stå klar runt årsskiftet och under våren är planen att öppna ett taproom vid bryggeriet.

Då ska förhoppningsvis branden bara vara ett obehagligt minne och det som kvarstår då är de besked som man väntar på från försäkringsbolaget.

– Om vi får in mer pengar via välgörenhet och försäkringbolag än det vi förlorat kommer vi att skänka överskottet till räddningstjänsten. De hjälpte oss, då hjälper vi dom, det är inte meningen att vi ska gå plus på det här, säger Nagel.