De fick pengarna från Sveriges Bryggerier

Eric Mellgren, bryggeriarbetare på Nils Oscar fick Stora Franz Heiss-stipendiet. Foto: Sveriges Bryggerier

Nu är det klart vilka som får Sveriges Bryggeriers stipendier 2022. Eric Mellgren är en av dem och han ska åka till Nya Zeeland för pengarna.

Sveriges Bryggerier delar varje år Stora och lilla Franz Heiss-stipendiet till personer i branschen.

Det stora priset på 50000 kronor går till någon som jobbar inom något av medlemsföretagen och i år var det Eric Mellgren, bryggeriarbetare på Nils Oscar som fick det. Han studerar även på Campus Nynäshamn för att bli bryggeritekniker och han vill använda pengarna till att få en djupare förståelse för bryggeriprocessen.

– Redan idag har jag stor användning av det jag lärt mig, så som säkerhet, miljötänk samt maskinell och mikrobiologisk förståelse. Under min utbildning har vi praktikperioder och jag tänkte använda en av perioderna på Nya Zealand, berättar Eric.

– Jag vill lära mig om hur processen ser ut där, hur deras humleproduktion fungerar och hur de använder färsk humle på en kommersiell skala.

Det lilla priset går till Marten Schmidt som varit verksam i olika roller i bryggeribranschen i 15 år. Han vill fördjupa sig mer i hållbarhetsfrågor och skriva en bok om det.

– Jag vill dela med mig av min kunskap till både stora och små bryggerier. Ett stort fokus kommer att vara hållbarhet. Boken kommer ge olika perspektiv på vissa bryggrelaterade utmaningar som de flesta bryggerier står inför och förmedla hur olika bryggerier löser samma problem, säger han.

– Genom att identifiera den mest innovativa och ibland enkla lösningen på vanliga industriproblem vill jag hjälpa svenska bryggerier att hitta nya och effektiva lösningar. Varje bryggeri ska få chansen att bli bättre och mer hållbart, oberoende av deras storlek eller ekonomiska situation. Alla behöver inte uppfinna hjulet på sin kammare.

Nu planerar han två stora resor där han kommer att besöka och intervjua några av de viktigaste aktörerna inom hållbarhet i USA:s bryggerinäring, men även att besöka många svenska bryggerier.