Systemets advokater stänger en tjänst till

Systembolaget tvingar även Systembevakningsagenten att sluta hämta information från sin sajt, så i morgon stängs den.

Tidigare har Systembolaget gett sig på Beerizer för att tjänsten hämtat data från systembolaget.se. Beerizer fixade då en annan lösning.

Beerizer hämtade data genom att skrapa Systembolagets sajt och det gör också Systembevakningsagenten, som håller koll på saldo i de olika butikerna.

Och precis som Beerizer har Systembolagets advokater kontaktat Rolf Johansson och Robert Högberg på Systembevakningsagenten med krav på att de upphör med att skrapa data.

– Det är givetvis tråkigt att Systembolaget för första gången sedan 2008 väljer att höra av sig till oss via sina advokater, istället för att föra en sansad dialog. Men vi är inte de enda, andra tjänster och personer har också kontaktats, skriver de på sociala medier.

– Systembolaget verkar vilja dölja något, eftersom de ser det som nödvändigt att tysta andra. Skälet att deras uppdrag är så känsligt och att de därför måste vara de enda som tillhandahåller sin information håller inte.

I en kommentar i sociala medier säger de att de väljer att lägga ner verksamheten i stället.

– Med detta sagt stänger Systembevakningsagenten ner sin verksamhet den 9 december 2022, efter 14 år. Vi har varken tid eller pengar att föra någon strid mot ett statligt monopol. Tack till alla som använt tjänsten och engagerat er, vi vet att den har varit uppskattad, skriver de.

I samband med att Systembolaget kontaktade Beerizer bad vi om en kommentar, Systembolaget svarade att man inte vill kommentera enskilda ärenden och hänvisade till användarvillkoren.

– Enligt våra allmänna villkor gäller samma regler för alla våra användare – det är inte tillåtet att använda tekniska lösningar eller automatiska verktyg som exempelvis så kallade agenter, robotar, crawlers eller spindlar i anslutning till vår webbplats, säger pressekreterare Charlotte Näsström Morén.

Detta verkar dock, som Systembevakningsagenten också påpekar, inte gälla söktjänster som Google och Bing, som hämtar sin information på samma sätt.